nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Zikavírus: megszületett az első kóros kisfejűségben szenvedő európai csecsemő

Zikavírus: megszületett az első kóros kisfejűségben szenvedő európai csecsemő

Spanyolországban megszületett Európa első kóros kisfejűségben, azaz mikrokefáliában szenvedő csecsemője; a gyermek édesanyja a terhessége idején Dél-Amerikában járt, ott kapta el a tigrisszúnyog által terjesztett zikavírust
Avatar
Forrás: MTI
f Ajánlom

A fejlődési rendellenességet már korábban, május elején diagnosztizálták a magzatnál, és azt nyilvánosságra is hozták. A szülők ennek ismeretében döntöttek úgy, nem kérik a terhesség megszakítását.

Félix Castillo, a barcelonai Vall d’Hebron kórház neonatológiai osztályának vezetője elmondta: az egészséges újszülöttek koponyájának kerülete 33,5-34 centiméter, a most világra jött csecsemő fejének körmérete ennél kisebb. Azt, hogy a mikrokefália pontosan milyen neurológiai problémákat okoz a csecsemőnél, még vizsgálják. Az orvos azt is mondta, hogy a gyereknek egyéb fejlődési eltérései is vannak.

 Elena Carreras, az egészségügyi intézmény szülészeti osztályvezetője beszámolt arról, hogy a szülés a kilencedik hónap végén, tervezetten, programozott császármetszéssel zajlott. A szülők meghatottak és örülnek az újszülött érkezésének.

A család védelme érdekében a kórház nem közölt semmilyen személyes adatot, így azt sem, hogy a csecsemő kisfiú-e vagy kislány.

Spanyolország és a zikavírus

Spanyolországban eddig összesen 190 zikafertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok, minden eset behurcolt, azaz mindannyian Dél-Amerikában kapták el a betegséget.
Közülük 26 vírusfertőzött várandós, eddig hatan hozták világra gyermeküket, öten egészséges kisbabának adtak életet. A többi állapotos nőnél a magzati vizsgálatok eddig nem mutattak fejlődési rendellenességet.

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez.

 

Megosztás Facebookon