Utazás

Terrorveszély: merényletekre készülő dzsihadisták indulhattak Európába

Belgiumi és franciaországi merényletekre készülő dzsihadisták tartanak Európába a La Derniere Heure című belga napilap szerint, ami a terrorellenes hatóságok információira hivatkozik.

 Az újság állítólag megszerezte azt a levelet, amelyben az illetékes belga hatóság az azonnali terrorfenyegetettségre figyelmeztette a rendőrségi szerveket. Az üzenetben az áll, hogy a terroristák útlevél nélkül szándékoznak Európába jutni, egyik csoportjuk Belgiumba, a másik pedig Franciaországba.

Szíriából indultak, hogy Törökországon és Görögországon keresztül a kontinensre jussanak. A belga szervek szerint az Iszlám Állam terroristáinak első számú célpontja Franciaország, azonban nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy egyes terrorsejtek Belgiumban is merényleteket terveznek.

A La Derniere Heure szerint három lehetséges belgiumi célpontot említettek a levélben: egy nagy brüsszeli bevásárlóközpontot, egy amerikai gyorsétteremlánc egyik helyi egységét, valamint egy rendőrkapitányságot.

A fenyegetéseket elemző belga testület továbbra is hármas, azaz “súlyos” fokozaton tartja az ország terrorkészültségi szintjét, és arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nem sikerült nyomára akadni a március 22-ei merényleteket elkövető terrorkommandó birtokában lévő fegyvereknek és robbanószereknek.

Az testület szerint az is növeli a terrorfenyegetettséget, hogy Belgium július 1-jén megkezdi az Iszlám Állam szíriai állásainak bombázását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top