Utazás

Szenzációs felfedezés: ősi épületet találtak Petra városában

Petra gyönyörű romváros Jordániában. Az egykori karavánközpont virágzó arab település volt egykoron.

Petra a 7. századtól elnéptelenedett, és csupán a beduin pásztorok tudtak a létezéséről. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülállóak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális örökségének része.

Petra időszámításunk előtt 200 és időszámításunk szerint 100 között élte virágkorát. A fővárosban továbbfejlesztették a sivatagi nomád népek szokásait, és varázslatos egyedi építészeti stílus teremtettek: sziklafalakból faragták ki monumentális templomaikat, fürdőiket, házaikat.

A régészek nemrég felfedeztek egy hatalmas emlékművet a városban, eddig elkerülte a kutatók figyelmét. Most a Google Earth nagy felbontású műholdképeinek segítségével leltek rá. A NatGeo beszámolója szerint az épület olyan hosszú, mint egy olimpiai méretű úszómedence és kétszer olyan széles. Több részből áll. Mielőtt ráleltek volna a műemlékre, remélni sem merték, hogy ilyen óriási leletre bukkannak. A tudósok szerint közteret szerettek volna kialakítani az épületben. Az is elképzelhető, hogy vallási célokra használták.

Forrás: Mentalfloss

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top