Utazás

Az sms-írás a legveszélyesebb vezetés közben

Semmi más nem képes annyira elvonni a sofőr figyelmét, derült ki egy vizsgálatból.

A szimulátoron végzett vizsgálat során a résztvevőket három különböző módon zavarták vezetés közben: logikai kérdéseket tettek fel nekik (kognitív zavarás), érzelmileg nyomasztó kérdésekkel zaklatták őket, vagy sms-t kellett írniuk.

Azt találták, hogy bár mindhárom zavaró tényező csökkentett a figyelmüket és növelte bennük a stressz szintjét, az sms írása, azaz a szem-kéz koordináció megzavarása volt az, ami gyakorlatilag blokkolta az egyéb esetekben működő “hatodik érzéket”, ami segít a sofőrnek a sávjában maradni.

Az sms-írás a legveszélyesebb vezetés közben

Ez egyfajta tudattalan korrekció: az agy érzékeli, hogy a kormányon lévő kéz nem a megfelelő irányban mozdul, és helyreigazítja azt. A működéséhez azonban az is kell, hogy a szemünk közben ne a telefonra tapadjon.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a túlzott érzelmi vagy kognitív stressz is nagyban képes csökkenteni a biztonságos vezetés szintjét, ezért senkinek sem ajánlott vezetés közben megbeszélni mondjuk a házassági problémáit.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top