Utazás

Nagy a baj a Balatonnál – rámehet a szezon

Balatonmáriafürdőnél durván iszaposodik a tó. A vendéglátók máris aggódnak, hogy ez kihat a település turizmusára is. A legmeglepőbb pedig az, hogy az iszaposodás a Balatonnak csak ezt a pontját érinti. Sokan a szomszédos település vitorláskikötőjét és mólóját okolják.

A vendéglátósok máris aggódnak, hogy kevesebben látogatnak Balatonmáriafürdőre az idén nyáron. A településen ugyanis egyre nagyobb problémát jelent a Balaton eliszaposodása. A jelenség főként annak fényében meglehetősen szokatlan és különös, hogy legnagyobb tavunk más településein, strandjain nincs ilyen jellegű probléma.

Balatonmáriafürdő strandjain az elmúlt évben rakódott le az iszap, a helyzet kritikus, a település nyolc strandjából kettő máris használhatatlan. Sokan azt feltételezik, hogy a szomszédos Balatonfenyvesen épült vitorláskikötő és annak mólója okozza a problémát. Balatonmáriafürdő polgármestere szerint az iszaposodás egy részét máris orvosolták, de mindez csupán átmeneti megoldást jelent. Az iszaposodás megállításához tudományos vizsgálatot is indítottak, amelynek eredményét még várják. Galácz György bízik benne, hogy a hamarosan induló nyári szezonra meg tudják szüntetni a Balaton iszaposodását, és a turisták mind a nyolc strandot használhatják – hangzott el a TV2 Tények című műsorában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top