Utazás

A világ leghíresebb luxusvasútvonalai

Bár ma már azt gondolnánk, hogy a felső tízezer magánrepülőgépeken röpköd a felhők fölött vagy minden igényt kielégítő, pazar jachtokon szeli a habokat a legmesésebb szigetek között, még mindig sikk vonaton is utazni, ha a világ leghíresebb luxusjáratairól van szó. Az egyik ilyen különlegességet, az Orient Expresszt maga Agatha Christie is külön krimiben örökítette meg, és nagy utazóként ki is próbálta.

 1. Velence – Simplon – Orient Expressz: London–Velence

Romantika és kaland, izgalom és rejtély övezte már a 19–20. században is a híres luxusvonatot, ami Nyugat-Európát Kelet-Európával kötötte össze, és kizárólag első osztályú jegyet lehetett rá váltani. A Párizs–Bécs–Budapest–Belgrád–Niš–Várna–Isztambul útvonalat 1889-ben 67,5 óra alatt tette meg az öt kocsiból álló szerelvény (elöl és hátul poggyászkocsi, középen két háló- és egy étkezőkocsi). A “vonatok királya, királyok vonata” elnevezéssel méltán illetett vonatot gyakran sújtotta katasztrófa – árvíz, földcsuszamlás, hóakadályok –, egyszer ki is siklatták, az utasokat pedig váltságdíj fejében engedték el, de a leghíresebb történet magyar vonatkozású. Az érsekújvári cigányzenekar muzsikájába belefeledkezett gróf lemaradt a később tragikus balesetet szenvedett expresszről, ezért hálából alapítványt hozott létre a zenészek számára, akik a támogatás fejében zenéltek a gyorsvonatok utazóközönségének, amíg a vonat vizet vételezett az állomáson. Az eredeti járat ma már csak egyes szakaszain közlekedő expressz legnépszerűbb útvonala az angol fővárost köti össze Velencével. A szerelvények egy régi, elegáns kort idéznek, és mindent beragyog az art deco fénye. Az étkező kocsiban szervírozott ínyencfalatokat estélyi öltözékben illik elfogyasztani, mert ahogy a honlapon is olvashatjuk: “Az Orient Expresszre sohasem lehet eléggé túlöltözni.” (A jegyárak 1 millió forintól kezdődnek – az egyéjszakás utakra.)

2. Arany Sas: Moszkva–Vlagyivosztok

A transzszibériai expressz útvonala nyolc (!) időzónát fog át, luxusváltozatában minden légkondicionált, televízióval ellátott fülkéhez külön fürdőszoba tartozik, állandó zongorista és angolul beszélő orvos, valamint mosodai szolgáltatás foglaltatik az árban. Az utazás két hétig tart, az utasok ugyanis mindennap kirándulnak: lovagolnak a Bajkál-tó partján, egy útszakaszt szovjet gőzmozdonnyal tesznek meg, és egy kis kitérővel Ulánbátorba, Mongólia fővárosába is ellátogatnak. (Állítólag a jegyek ára 4,5 millió forinttól kezdődik.)

3. Maharadzsa Expressz: Delhi–Mumbai (Bombay)

Gyakran nevezik a “Kelet Orient Expresszének” a maharadzsák fénykorát idéző luxust felvonultató vonatot. Az egyhetes varázslatos utazás során a gyarmati idők elevenednek meg az utasok számára: szertartásos gin-tonik a vacsora mellé, elefántháton megtett túrák, sőt még beszélgetésre is nyílhat esély a hajdani királyi család tagjaival. A kellemes események mellé azonban előfordulhat, hogy kellemetlenek társulnak néhány rejtett költség formájában (videokamera-használati díj, különféle illetékek – a jegyek ára 1,1 millió forintnál kezdődik).

4. Belmond Royal Scotsman: Skót felföld

A vadregényes skót tájak a Dowtown Abbey hangulatában egyedülálló módon fedezhetőek fel ezen a hálókocsis luxusvonaton több mint 50-féle whisky társaságában. Az Edinburgh-ból induló és ide visszatérő körutak két, négy vagy hét napot vesznek igénybe, az utasok várakba, városokba és szeszfőzdékbe látogathatnak el a legnagyobb kényelem jegyében. A legszebb időszak az utazásra az ősz, amikor vad, mélylila hanga borítja a Skót-fennsíkot (jegyárak 1,1 millió forinttól).

5. Transcantabrico Gran Lujo: San Sebastian – Santiago de Compostela

A Spanyolország atlanti-óceáni partvidéke mentén egy hétig haladó vonat több kényelemmel és fényűzéssel kényeztet, mint egy ötcsillagos szálloda. Minden megállónál egy luxusjármű várja az utasokat, hogy rövid kirándulásra vigye őket: a Guggenheim Múzeumba Bilbaóban, az altamirai barlangba, a Picos de Europa Nemzeti Parkba vagy Santiago da Compostela híres katedrálisába. Mindenhol válogatott borok és ínyencfalatok várják őket a legjobb minőségű éttermekben. (Az utazás ára 1,4 millió forinttól kezdődik.)

6. Seven Stars: Kyushu, Japán

A “Hét csillag” hét kocsiból álló szerelvénye mindössze 30 utast szállít 14 lakosztályban. A belső teret klasszikus japán tradíciók szerint alakították ki: a falak rózsafából vagy jávorfából készültek, a padló diófából, különleges papírlemezkék fedik az ablakokat, a tolóajtók üvegfelületét virágok és madarak díszítik. A kétnapos út Fukuoka környékét járja be, míg a négynapos a déli szigeteken tesz egy körutazást. Mindkettőre akkora az igény, hogy az üzemeltető cég sorsolással választja ki az utasokat. (A jegyárak 700 ezer forinttól kezdődnek, és tartalmazzák az ellátás és a kirándulások összes költségét.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top