Utazás

120 éves a kis földalatti, régi kocsikon nosztalgiázhatunk

A jubileum során előhúznak egy régi szerelvényt, és korabeli ruhába öltözött hostessek lepik el a kocsikat.

1896. május 2-án adták át a Millenniumi Földalatti Vasút Vörösmarty tér (akkor: Gizella tér) és a Széchenyi fürdő (akkor: Artézi fürdő) között megépített vonalát. Az átadást követően, május 8-án a millenniumi ünnepségekre érkező Ferenc József is utazott a kontinens első kéregvasútján. A jubileumhoz kapcsolódó kiállítás május 3-ától látogatható a Földalatti Vasúti Múzeumban, sőt a MillFAV nosztalgia motorkocsi is megmutatja magát.

Programok

A Deák téren évek óta megtekinthető a kisföldalatti egy régen leválasztott szakasza, mely a régi megállóval együtt a Földalatti Vasúti Múzeum kiállítótere. A jubileumra viszont az állandó kiállítás mellett május 3-tól időszaki fotókiállítással várják a látogatókat.

A BKV egyéb programokkal is készül az eseményre:

  • A vonal megnyitásának évfordulóján, azaz május 2-án korhű ruhákba öltözött hostessek járnak majd a földalattin, akikkel szelfizni lehet. A képek elküldhetők a millfav120@bkv.hu email címre, a legjobbakat a társaság feltölti a Facebook oldalára.
  • Május 2-ától öt éjszakán át kigurul a BKV 11-es pályaszámú nosztalgiakocsija, az Öreg Hölgy, és végigszalad az örökségvédelem alatt álló megállókon. A programra itt kell regisztrálni.

Alig gyorsabb

A földalatti kocsijai az átadáskor 4 perces időközönként jártak, ma munkanapokon 2-5 perc a követési idő. Akkor a maximális sebesség 40 km/óra volt, ma már 50.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top