Utazás

Április közepén érkeznek a Lyridek – újabb káprázatos csillaghullást láthatunk

Április közepén újabb meteoritzáport figyelhetünk meg az égen. Az április 19-25. közé eső csillaghullás legintenzívebb éjszakája várhatóan április 23-án lesz. Már csak abban kell reménykednünk, hogy felhők nem takarják el és a telihold fénye sem zavarja túlzottan a látványt.

A Lyrideknek elnevezett meteorok minden év április 16-a és 26-a között jelennek meg az égen. Idén, a csillagászati előrejelzések alapján, április 19-25. között tűnnek majd fel. A legerősebb aktivitásra április 23-án, szombaton számíthatunk. Tiszta égbolt és kevés légköri szennyezés esetén legalább tíz meteorit hullását figyelhetjük meg óránként az égbolton. A Lyridek általában pirkadat előtt a legaktívabbak, ezért sem olyan ismertek, mint például az augusztusi Perseidák.

A látványt az április 22-i telehold fénye ronthatja még a következő napon is, ennek ellenére reménykedjünk a kedvező és felhőtlen égboltban. A Lyridek káprázatos csillaghullását április 23-án sötétedéstől érdemes majd kémlelni az égbolton.

Nézd meg nagy méretben is
Nézd meg nagy méretben is

Forrás: Earth Sky

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top