Utazás

Németországi vonatbaleset: a mobilján játszott a tragédia előtt a forgalomirányító

A februári 11 halálos áldozatot követelő frontális németországi vonatbalesetért nagy valószínűség szerint a forgalomirányító a felelős. A tragédiát megelőzően a férfi a mobiltelefonján játszott, kétszer is súlyos hibát követett el.

Előzetes letartóztatásba helyezték a 11 halálos áldozatot követelő bajorországi vonatbalesetért felelősnek tartott forgalomirányítót. A traunsteini ügyészség közleménye szerint a forgalomirányító tiszt kétszer is hibázott: először, amikor szabad jelzést adott két egymással szemben haladó szerelvénynek a Bad Aibling Kurpark vasútállomás és a Kolbermoor vasútállomás közötti egyvágányos szakaszra, másodszor pedig, amikor rájött a tévedésre és figyelmeztetni akarta a vonatvezetőket, rossz gombot nyomott meg a forgalomirányító rendszer érintőképernyőjén. A tragédia azért fordulhatott elő, mert a közlekedési irányítás helyett a férfi a mobiltelefonján játszott játékra koncentrált.

A 39 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés, valamint a vasúti közlekedés veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Elismerte, hogy a vonat baleset előtti percekben a mobiljával játszott, de vitatja, hogy az elvonta volna a figyelmét a munkájáról.

A Meridian vasúttársaság két szerelvénye február 9-én korán reggel nagy sebességgel frontálisan ütközött a Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre húzódó Holzkirchen-Rosenheim vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen. A vonatvezetők valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták csak meg a velük szemben közlekedő szerelvényt, a fékezésre már nem maradt elég idejük, a két személyvonat egymásba rohant. A 11 halálos áldozatot követelő vonat balesetben huszonnégyen súlyosan, 61 utas könnyebben sérült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top