Utazás

A 7 legszebb templom Oroszországban

Ezúttal Oroszország hét leglátványosabb, legérdekesebb templomát mutatjuk be.

A keleti ortodox egyház a második legnagyobb keresztény közösség az egész világon. A gyökerek a hellenizált Konstantinápolyhoz vezetnek (ma Isztambul). Bár sok vonatkozásban megegyeznek más keresztényekkel, a Római Birodalom bukása és a belső szakadások miatt a keleti és nyugati egyházak egyre jobban elkülönültek.

Vallási épületeik is különböznek. Az ortodox templom számos szimbolikus jelentéssel bír, az egyedi formától a négyszögletes, kereszt alakú ikonokkal díszített falakig. Különlegesen szép görögkeleti építmények találhatók szerte a világon, de a leglátványosabbakat azokban az országokban találjuk, ahol az ortodoxia dominál. Ezúttal Oroszország hét leglátványosabb, legérdekesebb templomát mutatjuk be.

1. Vaszilij Blazsennij Székesegyház, Moszkva

Az egyik leghíresebb orosz épület az egész világon, jellegzetes hagymakupolái, gazdagon díszített középkori falai és gyönyörű ikonjai messze földön ismertek. A székesegyház 1555 és 1561 között épült, Napóleon megpróbálta felgyújtani, Sztálin szerette volna lerombolni, hogy több helye legyen a katonai parádékra a Vörös téren. Azonban építésze, Baranovszkij megtagadta a parancsot, és kijelentette, hogy inkább vágja el a saját torkát az épület lépcsőin, mint hogy elpusztítsa a templomot. Állítólag ezért a kijelentéséért 5 évet töltött a szibériai Gulágon.

A 7 legszebb templom Oroszországban

2. Szentháromság-Szergij-kolostor, Szergijev Poszad

A Moszkvától 71 kilométerre fekvő város festői épületegyüttese olyan fontos spirituális központja és zarándokhelye az orosz ortodox egyháznak, mint amilyen a Vatikán a római katolikusok számára. Az 1340-es években még egyszerű fatemplom állt itt (Szergij testvér, az alapító jóvoltából, akit szentté avattak), később éppen az ő sírja fölé épült díszes kőtemplom és erőd, mely nemcsak egyházi, de szellemi centrummá is vált (többek között itt élt egy darabig Andrej Rubljov, a híres ikonfestő is). A kolostor fénykorában 400 szerzetes dolgozott itt, és Teológiai Akadémia is működött a falakon belül hosszú évtizedekig, de a szocializmus időszakában mindent feloszlattak és bezártak. A második világháború után az egyház visszakapta a több mint 50 egyházi, gazdasági és közösségi épületből álló komplexumot, és igazi turistanevezetességgé is vált.

A 7 legszebb templom Oroszországban

3. Kizhi Pogost, Karélia

Igazi különlegesség az a két fatemplom, ami Karéliában található, a Kizhi-szigetek egyikén. Az Úr színeváltozásának, megdicsőülésének és a közbenjárásnak szentelt két ortodox egyházi épület és a nyolcszögletű fa harangtorony a 18. század óta áll az Onyega-tavi kis földdarabon, az eredeti, 16. századból származó, villámcsapás okozta tűzvészben elpusztult építmények helyén. A jelenleg is látható, az UNESCO Világörökség listáján szereplő, 37 méter magas műremek kizárólag fából, szögek nélkül épült, a legenda szerint alkotója, Nesztor mester egyetlen balta segítségével hozta létre.

A 7 legszebb templom Oroszországban

4. Szmolnij-katedrális, Szentpétervár

A Szmolnij-székesegyház káprázatos kupoláival Szentpétervár egyik legszebb temploma, a Néva-folyó partján épült. Az olasz építész, Bartolomeo Rastrelli tervezte, aki édesapjával Nagy Péter kérésére érkezett Oroszországba, hogy megépítse többek között a Téli Palotát és Carszkoje Szelót, a nyári rezidenciát. Azonban utolsó alkotását már nem sikerült befejeznie, az 1748-ban elkezdett, gyönyörű ikonokkal díszített épületet csak 1835-ben sikerült átadni. A forradalom megrongálta a templomot, hosszú ideig zárva tartották, ikonosztázát kiemelték. 1972-ben városi múzeum és koncertterem költözött ide, eredeti funkciója sajnos megszűnt.

A 7 legszebb templom Oroszországban

Olvass még templomokról:

5. Dimitrij cárevics temploma, Uglich

Az egyik legkedveltebb orosz kikötővárosban, Uglichban található a káprázatos színekben ragyogó templom, ami szomorú esemény emlékére épült. Rettegett Iván legkisebb fiát találták meg itt holtan, és bár kijelentették, hogy a köztudottan epilepsziás herceg balesetben lelte halálát, azonnal terjengeni kezdett egy másik változat, melyet Puskin is feldolgozott Borisz Godunov című művében. A templom a Volga meredek partján épült 1692-ben Nagy Péter utasítására, kezdetben ugyanezen a helyen egy fából készült kápolna állt a cárevics emlékére. Sokan nem értik, hogy egy ilyen szomorú esemény miért kíván egy oszlopos, rendkívül gazdag díszítésű templomot vörös falakkal, hófehér szegélylécekkel és öt kék kupolával, de senki sem tagadja, hogy egyedülállóan látványos épület jött így létre.

A 7 legszebb templom Oroszországban

6. Uszpenszkij-székesegyház, Jaroszlavl

A 13. század elején épült templom a forradalom alatt annyira megrongálódott, hogy 2004 és 2010 között jelentős rekonstrukciós munkálatokat kellett végezni rajta. Gyönyörű helyen fekszik, előtte park és a Volga-folyó egyik partszakasza található. Mivel az eredeti berendezésnek még a töredéke sem maradt meg, a látogatók szerint a belső tér elmarad látványban a külső szépség mellett.

A 7 legszebb templom Oroszországban

7. Angyali üdvözlet katedrálisa, Voronyezs

A harmadik legnagyobb ortodox templom Oroszországban, s 97 méteres tornyával az egyik legmagasabb az egész világon. Voronyezs központjában található a bolsevikok által a múlt század közepén erősen megrongálódott, orosz-bizánci stílusban épült katedrális, melyet 1998 és 2009 között rekonstruáltak. Ide temették 1703-ban Mitrofan püspököt Nagy Péter jelenlétében, s amikor 14 évvel később felnyitották a sírt, teljes épségben találták a holttestet. Ezután zarándokok ezrei látogattak el a sírhoz, és gyógyító ereje miatt a püspököt nemsokára szentté avatták.

A 7 legszebb templom Oroszországban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top