Utazás

Bemutatjuk az ország legmenőbb óvodáját, ami múzeumként is működik

A Vas megyei Lukácsházi Gyöngyház Óvoda dolgozói nem elégednek meg azzal, hogy nap mint nap öt környékbéli település 110 gyerkőcére vigyáznak. Az ovi folyosóján rendszeresen kiállításokat szerveznek, most például gyönyörű ruhákba bújtatott porcelánbabákból.
Bemutatjuk az ország legkulturáltabb oviját, ami múzeumként is működik

“Lukácsházán már negyven éve működik óvoda, de ezt az új épületet csak 2014-ben adták át. Az óvoda két részét egy folyosó köti össze, ami eleinte elég kopár volt, és azon gondolkodtunk, hogy mivel lehetne feldobni” – meséli Horváthné Szilvágyi Beáta, az óvoda helyettes intézményvezetője.

Bemutatjuk az ország legkulturáltabb oviját, ami múzeumként is működik

“Amikor kiderült, hogy a Napocska csoport egyik gyerekének nagymamája az óvodának ajándékozza több mint háromszáz darabos játékmackó-gyűjteményét, már tudtuk, hogy ezek a mackók nemcsak a folyosónkat fogják díszíteni, hanem kiállítást is rendezünk belőlük.”

Bemutatjuk az ország legkulturáltabb oviját, ami múzeumként is működik

Kiállítás kiállítás hátán

A mackókiállítás – ami azóta is a gyerekek kedvence – még tavaly februárban volt, és a nagy sikerre való tekintettel ez a szép hagyomány azóta is folytatódott. Volt már tűzzománc-kiállításuk egy környékbéli művész és tanítványainak alkotásaiból, de húsvét környékén rendeztek egy nagyszabású húsvétitojás-kiállítást is, ahol környékbéli művészek által díszített tojások tették szebbé az óvoda folyosóját.

Bemutatjuk az ország legkulturáltabb oviját, ami múzeumként is működik

Elmondásuk szerint a törekvéseiket nagy siker övezi, és nem csak a gyerekek és szüleik részéről. Volt már rá jó néhány példa, hogy a megye iskoláinak és óvodáinak gyerekei buszokkal jöttek át megnézni, mit állítanak épp ki a Gyöngyház ovi folyosóján.

Bemutatjuk az ország legkulturáltabb oviját, ami múzeumként is működik

A sornak ezzel még nincs vége. Amint lecseng a porcelánbaba-kiállítás – amiért leginkább a kislányok rajonganak –, újra játékmackók lepik el a folyosót, ám ezúttal már nemcsak a gyűjteményükben található macikat állítanák ki, hanem a gyerekeket is megkérnék, hogy hozzák el otthonról a kedvenc macijukat, hogy erre a néhány hétre becsatlakozzon a kollekcióhoz. Rajzpályázat és versmondóverseny is szerveződik a macik köré, hogy a gyerekek még színesebb élményekhez juthassanak, és egy apuka jóvoltából ásványkiállítás is lesz a Föld napjára időzítve.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Bemutatjuk a…!

Van ötleted, hogy mit mutassunk be legközelebb? Van történeted az ország legszebb falusi házáról? Nálatok van az ország legszebb lépcsője? Ismered az ország legfinomabb lángosának készítőjét? Bemutassuk? Írj nekünk!

További szép történetek óvodákról

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top