Utazás

Meghallgathatjuk a fejünk felett elhúzó műholdak hangját

A NASA számtalan műhold segítségével gyűjt adatokat a bolygónkról, azonban az emberek java részének fogalma sincs róla, hogy milyen fontos munkát végeznek ezek az űreszközök. Az amerikai űrügynökség ezért egy érdekes létesítmény segítségével teszi lehetővé, hogy az emberek közelebbről is megismerjék a szateliteket.

Bár a NASA nemrégiben közzétett páratlan fotói talán egyértelművé teszik, hogy milyen csodákat köszönhet az emberiség az űrkutatásnak, az Orbit nevű pavilon egy másik érzékszervünkre hatva mutat rá, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a Föld körül keringő műholdak.

Az Orbit Pavilion felülnézetből (Fotó: NASA JPL)
Az Orbit Pavilion felülnézetből (Fotó: NASA JPL)

A csigaház alakú építményt Lesley Chang és Jason Klimoski építészek tervezték, külső formája pedig a tengerparton talált csigaházakat idézi, amelyeket a fülünkhöz illesztve bárhol “hallhatjuk a tenger zúgását”.

A pavilon belsejében surround hangszórók biztosítják a röppályák követésének lehetőségét (Fotó: NASA JPL)
A pavilon belsejében surround hangszórók biztosítják a röppályák követésének lehetőségét (Fotó: NASA JPL)

“Amikor a NASA hozzánk fordult, azt mondták, szeretnék, ha a műholdak adatait és röppályáit valahogyan érzékelhetővé lehetne tenni” – mondta Klimoski az Orbit pavilonnal kapcsolatban. “Ez egy nagyon érdekes problémafelvetés volt szerintünk.”

Az Orbit összesen 19 műhold, illetve az ISS nemzetközi űrállomás mozgását képes követni. A kaliforniai Pasadenában (itt található a NASA Jet Propulsion Lab nevű részlege) felállított építménybe speciális, surround hangzást biztosító hangszórókat szereltek, a 20 űreszközhöz pedig eltérő hangmintákat rendeltek hozzá. A rendszerhez tartozik még egy olyan kiegészítő, amely a Föld körüli pályán mozgó műholdak és az űrállomás pályáját követi. A pavilonba belépő emberek így külön-külön meghallgathatják, hogy egy-egy adott műhold éppen merrefelé található az ő pozíciójukhoz képest, és hogyan változtatja a helyzetét, amíg a pavilonban tartózkodnak.

A pavilon most Kaliforniában található, de más helyszíneken is felépítik majd (Fotó: NASA JPL)
A pavilon most Kaliforniában található, de más helyszíneken is felépítik majd (Fotó: NASA JPL)

A hangmintákat úgy választották ki, hogy “személyiséggel” ruházzák fel az egyébként névtelen űreszközöket. Az egyik műhold a parti sziklákon megtörő hullámok zúgásával “érkezik”, míg egy másik brekegő békaként, megint másik pedig a szél által fújt lombok susogásaként érzékelhető.

A tervezők az élmény kedvéért egy picit csaltak az űreszközök mozgásával: az ISS ugyanis nagyjából 90 perc alatt kerüli meg a Földet, ezt az utat azonban 5 percesre tömörítették, hogy intenzívebb élményt nyújtsanak a látogatóknak, akik így talán jobban átérzik majd, mennyire fontos szerepet töltenek be a láthatatlan műholdak a mindennapjainkban.

További cikkek űrkutatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top