Utazás

Égbe vesző hegycsúcsok, titokzatos fjordok, szikrázó jégbarlangok – 7 ok, amiért elutaznánk Skandináviába

Tudtad, hogy mennyi mindent rejt Skandinávia? Norvégiában jegesmedve-hajókiránduláson vehetünk részt a Svalbard-szigetek sarkköri pusztaságában vagy rénszarvasszafarin Eikesdalenben. Finnországban egész évben találkozhatunk a Mikulással, és kihagyhatatlan szálláslehetőséget kínál az Igloo Hotel, ahonnan az északi fényt is megcsodálhatjuk. Svédországban pedig bárki megpróbálhat eltölteni egy éjszakát a Jukkasjärvi Jéghotelben, ha nem fél a hidegtől.
  1. Megfagyott vízesések

Svédország legnagyobb zuhatagánál évente 50 ezer ember fordul meg mintegy 30 országból. A 38 méter magas, 60 méter széles Tännforsen télen gyönyörű óriás jégszoborrá változik, ami látványos megvilágítást kap (a tavaszi olvadáskor pedig 200-400 köbméter víz zuhan itt alá másodpercenként). A világ 30 legnagyobb vízeséséből tízet Norvégiában találunk, amelyek közül több a téli hónapokban megfagy, így csoportosan vagy akár egyénileg is megmászható. A helyi lakosok szerint sokkal inkább technika kell hozzá, mint nyers erő.

A befagyott Tännforsen éjszaka
A befagyott Tännforsen éjszaka
  1. Hófödte hegycsúcsok, távoli Északi-fok

A Skandináv-félsziget jelentős részét a Skandináv-hegység uralja (csak Norvégiában 291 csúcsot tartanak számon!). A hegymászók paradicsoma a Lyngsalpene területén, még az Északi-sarkkörön belül van, azonban félúton Norvégia és az Északi-sark között a Jeges-tenger szigetcsoportjának, a Spitzbergák egyikén piramisszerű hegyeket találunk, amelyek bármely hegymászó idegeit próbára tennék. Nem kevésbé fárasztó túra Európa legészakibb pontjára, az Északi-fokra eljutni (Nordkapp). A meredek hegyi szikla 307 méter magasan emelkedik a Jeges-tenger felé, valamint jelzi az európai kontinens végét.

Lonyearbyen, Norvégia - Spitzbergák
Lonyearbyen, Norvégia – Spitzbergák
  1. Behavazott erdők, fjordok és szigetek

A Riisitunturi Nemzeti Park (Finnország) híres havas erdeiről, ahol a fákat beborítja a megfagyott hó, ami egyedülállóan különleges, olykor már-már túlvilági látványt hoz létre. A finn Lappföldön 1982-ben alapított természetvédelmi terület 77 négyzetkilométert foglal el, melynek nagy része mocsár. Ugyancsak lélegzetelállító látványt nyújtanak a norvég fjordok síelés közben, ahol Európában a legvastagabb a hótakaró, a legtisztább a levegő és gyönyörű a környezet. Érdekes látványosságot jelent a turisták számára a 24 000 sziklás sziget is, amely a stockholmi szigetvilágot alkotja.

Riisitunturi Nemzeti Park
Riisitunturi Nemzeti Park
  1. Kéken ragyogó jégbarlang

2007 őszén a barlangászok felfedeztek egy látványosan nagy, érintetlen jégbarlangot a norvég Jostedal Gleccser Nemzeti Parkban. Ahogy bemásztak az öt méter hosszú bejáraton, és megpillantották a nyolc méter magas, 30 méter mély és 20 méter széles, kupolás termet, ami mély kristálykék színben ragyogott, “jégkatedrálisnak” nevezték el. Kizárólag vezetővel látogatható! Svédországban Ristafallsban találhatunk hasonlót.

Jostedal Gleccser Nemzeti Park
Jostedal Gleccser Nemzeti Park

Olvass még Skandináviáról!

  1. Igluk és jéghotelek

A finn Saariselka településén (az Északi-sarkkör felett) próbálhatjuk ki a kétszemélyes, termálvízzel fűtött üvegfedelű iglukat, ahonnan megcsodálhatjuk az északi fényt. A kényelmet fokozza a hagyományos finn szauna lehetősége. Svédországban érdemes ellátogatnunk a Jukkasjärvi Jéghotelbe, a világ első és legnagyobb szállodájába, ami hóból és jégből épült. A szálloda minden egyes szobáját és lakosztályát jégszobrászok faragják ki minden esztendőben.

Jukkasjärvi Jég Hotel
Jukkasjärvi Jéghotel
  1. Mikulásfalu Lappföldön

A finn Rovaniemi mellett építették fel a Mikulás hivatalos birodalmát, ahol egész évben fogadja a látogatókat, és ahol a manók segítségével megválaszolják a leveleket. Itt találkozhatnak gyerekek a Hókirálynővel, utazhatnak kutyaszánon, és rénszarvasra is felülhetnek, ha van bátorságuk.

Santa Park, Rovaniemi
Santa Park, Rovaniemi
  1. Jegesmedve-túra, rénszarvasszafari

Több program során az érdeklődő látogatók bepillantást nyerhetnek a viszonylag érintetlen sarkvidéki vadon világába. Számos hajós túrát kínálnak a Norvégiához tartozó Spitzbergákon, amely lehetővé teszi a vadon élő állatok, mint például a jegesmedvék biztonságos megtekintését, több szafarival pedig a lappföldi pusztában, svéd erdőkben és tundrákon élő állatot (a jávorszarvas, a farkas, barnamedve, hiúz, pézsma és rénszarvas) közelíthetjük meg.

Rénszarvas karaván, Tromso, Norvégia
Rénszarvaskaraván, Tromso, Norvégia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top