Utazás

20 éve szálltunk le a Naprendszer legnagyobb bolygóján

A Galileo űrszonda 1995 decemberében, hatéves utazás után érkezett meg a Naprendszer legnagyobb bolygójához, a Jupiterhez. Azóta tudjuk, hogy a gázóriás holdjai akár az élet kialakulására is alkalmasak lehetnek.

A Galileo 1989. október 18-án indult a floridai Kennedy Űrközpontból, hogy 1995. december 7-én pályára álljon a Jupiter körül. Egy külön erre a célra készített szondát is leküldött a gázóriás légkörébe, amelynek köszönhetően számos információval lettünk gazdagabbak a hatalmas bolygó összetételével kapcsolatban.

A Jupiter átmérője mintegy 140 000 kilométer (Fotó: NASA)
A Jupiter átmérője mintegy 140 000 kilométer – Fotó: NASA

A Galileo többek között arra is tudományos bizonyítékokat szolgáltatott, hogy a Jupiter Európa nevű holdján folyékony halmazállapotú sós óceánok találhatóak a felszíni jégréteg alatt. A Ganümédész és a Kallisztó holdak felszínén pedig folyékony sós víz található.

A Jupiternek 16 Holdja van, itt az Io nevű látható (Fotó: NASA)
A Jupiternek 16 holdja van, itt az Io nevű látható – Fotó: NASA

A küldetés 2003. szeptember 21-én ért véget, amikor a Galileo belezuhant a Jupiter sűrű légkörébe. A bolygó rendkívüli gravitációja (a földi 230-szorosa) apró darabokra préselhette az űrjárművet.

A bolygón látható
A bolygón látható “Nagy Vörös Folt” valójában egy gigantikus vihar, amely négyszer nagyobb, mint a Föld, és legalább 300 éve tombol – Fotó: NASA

A Galileo 1995-ös érkezéséről az alábbi videóban számolt be az egyik amerikai tévécsatorna. Érdekesség, hogy a képeken az internet egyik kedvenc tudósa, az asztrofizikus Neil deGrasse Tyson is nyilatkozik.

További cikkek űrkutatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top