Utazás

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

Szlovák kísértetkastély, a hollandok Velencéje, vagy éppen egy román vízesés – vannak frekventált, turisták által ismert és egész évben látogatott nevezetességek. Na, mi nem ezeket mutatjuk be: léteznek eldugott helyeken is ismeretlen csodák.

1. Bigar-vízesés, Románia

A legszebb és legkülönlegesebb 10 zuhatag között tartják számon, hazánkban mégis kevesen ismerik a Resicabányától 66 kilométerre található vízesést. A Minis patak vize 8 méter magasról zúdul a Néra folyóba egy kupolaszerű, mohával borított mésztufán.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

2. Bajmóci (Bojnice) kastély, Szlovákia

A Loire menti várkastélyok mintájára átalakított középkori épület alatt cseppkőbarlang húzódik, ami kapcsolatban áll a 26 méter mély várkúttal. A bejárat előtt tekinthetjük meg Mátyás király híres hársfáját, melynek ágai alatt szívesen lakomázott és tanácskozott nemeseivel. A fa immár 600 éves és kerülete 12 és fél méter. A solymárok és a történelmi vívócsoport látványos előadásai teszik felejthetetlenné az itt tartózkodást egész évben, de ha kedveljük a kísérteteket, boszorkákat és vámpírokat, ne hagyjuk ki április végén a Nemzetközi Szellem- és Kísértet Fesztivált!

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

3. Giethoorn – a holland Velence

Ámulattal csodáljuk a lagúnák városát Olaszországban, ugyanakkor kevesen tudjuk, hogy létezik egy hangulatos, különleges vízi városka Hollandiában is. A Steenwijck városától délnyugati irányban 5 kilométerre található település a 13. században jött létre, és hiányoznak innen az utak és az autók is. Ennek ellenére a csatornák fölött átívelő 50 fahídon vagy csónakkal vízi úton bejárhatjuk a városkát, ami télen a korcsolyázók paradicsoma.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában
Ezt olvastad már? A 10 legszebb tó Európában!

4. St. Bartholomä római katolikus kegytemplom, Németország

A Szent Bertalan-templom Berchtesgaden területén Bajorországban található, a Königssee nyugati partján, a Hirschau félszigeten. Csak hajóval érhető el, vagy kemény, kitartó hegyi túrával közelíthető meg. 1134-ben ezen a helyen még csak egy kis kápolna állt, azonban 1697-ben átépítették barokk stílusban a salzburgi dóm mintájára, két hagymakupolát és egy piros kupolás tetőt kapott. Minden esztendőben augusztus 24-től zarándokok érkeznek ide, hogy leróják tiszteletüket a szent előtt.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

5. Ort vízi kastély, Ausztria

Salzkammergut egyik elbűvölő nevezetessége a Traunsee partján fekvő Gmunden városkában található. Jobban mondva egy kis szigeten, amelyet 123 méter hosszú fahíd köt össze a szárazfölddel. A legenda szerint egy Erla nevű óriás építette egy szépséges sellőlánynak a bájos épületet, ami a 11. századból származik. Gótikus kaputornyát és barokk hagymakupoláját azonban 1628-ban nyerte el. Leghíresebb tulajdonosa Salvator főherceg volt, aki szerelméért rangjáról is lemondott, majd hajóskapitány lett, és máig tisztázatlan körülmények között lelte halálát az argentin partoknál.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

6. Elefántos obeliszk és templom Rómában

Bármilyen furcsa, bizony még az olasz főváros közepén is találunk kevésbé ismert nevezetességeket megbújva az ismert turistalátványosságok árnyékában. A Pantheon mögött láthatjuk például Bernini elefántos obeliszkjét a Santa Maria Sopra Minerva templom előtt, ami Róma egyetlen gótikus temploma. Eredetileg itt egy Minerva-templom állt (az alapok teljesen megmaradtak!), ráadásul még egy Izisz-szentély maradványai is meghúzódnak az épület kriptájában. A díszes falak között gyakran rendeznek kóruselőadást.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában
Olvasd el ezt is! 10 gyönyörű európai város, melyeket a kínaiak lemásoltak, és felépítettek maguknak

7. Egy középkori német kisváros: Dilsberg

Ez a Heidelberg közelében, a Neckar folyó völgyében található középkori település fennállásának 1000. évfordulóját ünnepelte 2008-ban. Várfal veszi körül, és egy régi vár romjairól gyönyörű kilátás nyílik a völgyre. Dilsberg fontos szerepet játszott a 30 éves háborúban és a francia forradalom alatt, azonban az 1820-as években lebontották, és csak a külső falak egy része, valamint a lépcső maradt fenn. Legenda is fűződik hozzá: Rosemundénak, Lauffen gróf lányának ketten is udvaroltak, és a lány választott közülük. A megsértett udvarló bosszút esküdött, és a menyegző napján hátulról leszúrta a szerencsés vetélytársat, a kétségbeesett menyasszony pedig levetette magát a vár fokáról. Ahol földet ért a teste, gyönyörű rózsabokor nőtt.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

8. A Duna kanyarulata Ausztriában

Passau és Linz között a Duna hajtűkanyart ír le, melyet meredek hegyoldalak szegélyeznek. A gyönyörű környezetnek köszönhetően az osztrák szakasz legszebb részét tekinthetjük meg, s az itt húzódó kerékpárúton végig is járhatjuk.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

9. Trakai, Litvánia

Trakai lovagvára az egyik legtöbbet fotózott erődítmény a világon. Köszönhető ez páratlan fekvésének (magát Trakai települését, amely 1323-ig a nagyhercegség fővárosa volt, öt tóból álló tórendszer veszi körül, és egy szigeten áll az épület), szinte teljes épségének és a különleges középkori hangulatának. A “kis Marienburg” mindössze 27 kilométerre található Vilniustól.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában
Ezt sem érdemes kihagyni! Ez a 12 legromantikusabb európai város

10. Csaroda, Magyarország

Bár nem olyan híres, mint a debreceni Nagytemplom vagy az esztergomi bazilika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található kazettás mennyezetű, középkori eredetű református templom igazi különlegesség. Az öt apostol (János, Koma, Damján, Péter és Pál) egész alakos freskója és a látványos népi falfestés az épület belsejét teljesen egyedivé teszi, amihez hozzájárulnak még a gyönyörű keresztszemes hímzéssel díszített terítők, melyek ősrégi mintái nemzedékről nemzedékre hagyományozódnak.

Bigar, Bajmóci, Csaroda és még 7 rejtett szépség Európában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top