Utazás

Feleannyi hal él a tengerekben, mint 45 évvel ezelőtt

A tengerekben élő halak és más fajok populációja megfeleződött 1970 óta – derül ki a döbbenetes adat a WWF és a Londoni Állattani Társaság friss jelentéséből.

1970 és 2012 között 49 százalékkal csökkent a világ tengerihal-populációja, míg az olyan halaké, melyeket a leggyakrabban fogyasztunk, ílyen például a tonhal vagy a makréla, 74 százalékkal.

A halpopuláció drasztikus csökkenéséért felelőssé tehető a túlhalászás, a környezetszennyezés és a klímaváltozás.

“Az óceánok keményen dolgoznak, hogy életben tartsanak minket, ezek termelik a világ oxigénállományának felét, miközben elnyelik a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből termelődő széndioxid mintegy harmadát. Mindezek mellett emberek milliárdjait táplálják a világon, akiknek egy része kizárólag az óceánokból tartja fenn magát” – fogalmazott Ken Norris, a Londoni Állattani Társaság igazgatója.

A WWF szerint több védett tengeri területet kellene létrehozni, hogy a tengerek élővilága megújíthassa önmagát, a klímaváltozást pedig kormányzati szinten kellene kezelni.

Forrás: Mashable

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top