Utazás

Meglepő, ami Csernobil környékén történt a vadvilággal – fotók

Az 1986-os atomerőmű-katasztrófa után 50 kilométeres védőzónát hoztak létre Csernobil környékén. Egy most nyilvánosságra hozott kutatási anyag szerint azonban a vadvilág, éppen a kiürítés miatt, komoly fejlődésnek indult.

A Current Biology című szaklap hétfői számában közölte az amerikai Savannah River Ecology Laboratory (SREL) és a University of Porstmouth közös kutatásának eredményeit. Az 1986-ban bekövetkezett robbanást követően a szovjet hatóságok egy több mint 2500 négyzetkilométeres területet zártak le, ahol később biztonsági zónát jelöltek ki. A kutatás ezen a zónán belül vizsgálta az élővilágot, és azt találták, hogy hatalmas számban élnek itt vadállatok, farkasok, szarvasok, rókák és vaddisznók.

Vaddisznó-család a védőzóna egyik üres útján (Fotó: Tumblr)
Vaddisznócsalád a védőzóna egyik üres útján – fotó: Tumblr

“A biztonsági zónán belül mindenhol ott vannak a vadállatok” – mondta James Beasley a SREL kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A természet az úr

A kutatók elképesztő statisztikákat is nyilvánosságra hoztak: a környéken hétszer annyi farkas él, mint a katasztrófa előtt. A patás állatok száma megegyezik a fehérorosz tájvédelmi körzetekével. Jim Smith, a University of Porstmouth kutatója szerint pedig a kisebb méretű állatok száma még magasabb, mivel ezek a fajok jellemzően gyorsabban szaporodnak, mint nagyobb társaik.

Szarvasok is szép számmal élnek a csernobili erdőkben (Fotó: Tumblr)
Szarvasok is szép számmal élnek a csernobili erdőkben – fotó: Tumblr

A kutatók azzal magyarázzák a jelenséget, hogy az 1986-ban kiürített területen megszűnt az emberi tevékenység, és az urbanizáció hatása sem hátráltatja a természetet.

“Ha valahol kivesszük az embereket az egyenletből, a természet azonnal átveszi az irányítást – magyarázta Smith. – Ez remekül mutatja, hogy az emberi aktivitás milyen hatással van az ökoszisztémákra.”

A hiúzok is megtelepedtek (Fotó: Tumblr)
A hiúzok is megtelepedtek – fotó: Tumblr

A kutatók elismerték, hogy a számszerű statisztikákon felül nem vizsgálták az egyes állatok egészségi állapotát, de azt gyanítják, hogy a radioaktív sugárzás miatt különféle elváltozások tapasztalhatóak rajtuk. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a környéken fészkelő egyes madárfajok csőre deformálódott a sugárzás hatására, emellett eltűntek a pókok, egyes állatokon pedig gyakoribb lett a daganatos betegségek előfordulása.

Forró zónák

Ezeket az elváltozásokat azonban csak az úgynevezett forró zónákban észlelték. Ezek olyan helyek a csernobili területen belül, ahol a mai napig magas dózisú a sugárzás (például ahol az erőmű körül dolgozó tűzoltóautók roncsait tárolják, a fém ugyanis szivacsként vette fel a sugárzást). A csernobili védőzóna egyéb területein azonban javarészt megszűnt, vagy jóval alacsonyabb szintre esett vissza a sugárzás, ezért a katasztrófaturizmus is megélénkült az elmúlt években.

A farkasok is vígan elvannak az ember által nem bolygatott erdőkben (Fotó: Tumblr)
A farkasok is vígan elvannak az ember által nem bolygatott erdőkben – fotó: Tumblr

“Bár nem vizsgáltuk az egyes állatok egészségi állapotát, csak a populációkét, meggyőződésünk, hogy a jelenlegi vadvilág jobb állapotban van, mint a katasztrófa előtt volt – tette hozzá Smith. – A kutatási adatok szerint ugyanis nagyon egészséges, szaporodó populációkat lehet megfigyelni a területen.”

 További cikkek Csernobilról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top