Utazás

Csúcstechnikával védenék a fürdőzőket a cápáktól

A világ cápaszakértői szeretnék megóvni mind az emberek, mind az állatok életét, ezért egy olyan "villanykerítés felállítását" tervezik, amelyet a hullámok energiája működtetne.

A cápák elleni védekezés újszerű, a tengeri ragadozókat lehetőleg életben hagyó technikáiról kezdődött nagy nemzetközi tanácskozás kedden az ausztráliai Sydneyben egy példátlan cápatámadás-sorozat után.

Rengeteg a cápatámadás

A tavalyi hárommal szemben idén eddig 14 cápatámadás történt a délkeleti Új-Dél-Wales állam 2000 kilométeres partvidéke mentén. Februárban egy japán szörfös életét vesztette, miután egy cápa letépte a lábát. A támadások súlyosabb sérültjei közül többen még most is kórházban lábadoznak.

Újszerű védekezés jön a cápák ellen
Újszerű védekezés jön a cápák ellen

A tanácskozáson összegyűlt 70 nemzetközi cápaszakértő tudományosan megalapozott megoldásokat keres a problémára. Megvitatják Új-Dél-Wales állam kormányának előterjesztését, amely kíméletes ötleteket tartalmaz, például olyan “villanykerítést”, amelyet a hullámok energiája működtetne. A rendkívüli tanácskozás nem titkolt célja az aggódó közvélemény megnyugtatása is.

Üdvözlik az állatvédők

Állatvédők dicsérték a délkelet-ausztráliai állam kormányát, amiért az állatok életét megkímélő ötletekkel is előállt az előterjesztésben. Szerintük ez az első eltávolodás attól az “ósdi” felfogástól, amely szerint egyedül a cápák megölésével lehet megmenteni az emberéleteket.

Olvass még a cápákról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top