Utazás

10 gyönyörű hely Walesben, amit egyszer látnod kell

Az Egyesült Királyság négy tagországa közül talán a 3 millió lakost számláló Waleset ismerjük a legkevésbé. Az itt élő emberek méltán büszkék ősi nyelvükre, amelyet még a legsötétebb időkben is féltőn óvtak, természeti szépségekben és nevezetességekben gazdag hazájukra, az egész világon híres szülötteikre. A legenda szerint e föld egykori uralkodója volt maga Artúr király is. Íme, tíz érdekes és izgalmas hely, amit érdemes közelebbről is szemügyre venni!

1.    A világ egyik leghosszabb nevű települése

Nem túlzás azt állítani, hogy a világ egyik legtöbbet fotózott épülete egy kis walesi településen áll, melynek neve a számunkra kimondhatatlan Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobllllantysili-ogogogoch, jelentése:  “A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom“. A falu Angelesy szigetén fekszik, és hivatalosan is az Egyesült Királyság leghosszabb nevű települése büszke cím tulajdonosa. Ráadásul a világ leghosszabb vasúti menetjegye is itt készül, 15 cm hosszúságban!

És itt egy időjárásjelentő, aki KIMONDJA!

2.    Tiszafa alagút

A 18. századból származó tiszafákat a Dyer család ültette, Wales egyik messze földön híres látványossága, mivel az idők során a fák teljesen összenőttek, így különlegesen szép és hangulatos alagutat alkotnak. A középkorban létrehozott Aberglasney House gyönyörű kertjéhez tartozik, ami 1470 óta inspirálja a költőket és az írókat.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell

3.    Pontcysyllte Akvadukt

Britannia 200 évesnél idősebb, leghosszabb és legmagasabb hajózható csatornahídja 307 méter hosszú, 3,4 méter széles és 1,60 méter mély, és egy 18 km hosszú vízvezetékrendszer része, amely 38 méter magasságban ível át a Dee folyó fölött. 1795 és 1805 között épült, és abban az időben különlegesen nehéz mérnöki bravúrnak számított.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell

4.    Szépséges vízililiomok tavai Walesben

A Bosherston-tavak kiterjedt vízfelületein olyan látványos vízililiomok nőnek, hogy maga Monet is szívesen gyönyörködne bennük. A Pembrokeshire Cost Nemzeti Park 3 kilométer hosszú sétaútját igazi turistaattrakcióként ajánlják mindazoknak, akik szeretik ezeket a különleges virágokat és kedvelik a festői tavakat.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell

5.    50 éves teázó egy 500 éves házban

Az egyik legtöbbet fotózott ír nevezetesség a Conwy-folyó partján fekvő Llanwrst városka Tu Hwnt I’r Bont nevű teázója (a név jelentése: “a hídon túl”). A repkénnyel befuttatott házikó az év minden egyes szakában páratlan látványt nyújt, és méltó kiegészítője az 1636-ban épült Pont Fawr-hídnak, melyet tervezője után Inigó Jones-hídként is emlegetnek. A mindössze 55 méter hosszú építmény szélessége egyidejűleg csak egy autó áthaladását teszi lehetővé.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell

6.    Dan Yr Ogof-barlangok

A 10 mérföld (16 kilométer) hosszú barlangrendszert 1912-ben fedezték fel Dél-Walesben, és sokan a legnagyobb természeti csodaként emlegetik Nagy-Britanniában. Áprilistól októberig látogatható. Egy egész napot eltölthetnek itt a vendégek a barlangjáratokat bejárva, a mélyükben rejtőző négy tavat megcsodálva, egy vaskori települést megtekintve vagy szórakozhatnak a különleges dinoszauruszparkban.

7.    Neath Valley vízesései

Ugyancsak Dél-Walesben találjuk Neath Valley-t, ami buján zöldellő erdős hegyoldalairól és festői vízeséseiről híres. Sehol másutt nem látunk az országban ennyi különleges zuhatagot, ez a sebes sodrású hegyi folyóknak és a mély szakadékoknak köszönhető. Ezért nevezik a “vízesések országának”.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell

8.    A Nemzeti Római Légió Múzeum

A római időknek méltó emléket állító múzeum Caerleonban, Newport városában, Wales déli részén található, és díjtalanul megtekinthető. Az egykori Római Birodalom legtávolabbi erődítménye itt látható, ahogy az egyetlen megmaradt légiós laktanya, katonai fürdő, és Britannia legjobb állapotában fennmaradt amfiteátruma is.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell

9.    Great Orme – villamosút

Az egyedülálló látványosságot kínáló utazást Nagy-Britannia egyetlen kábelen vontatott villamosa teszi lehetővé 1902. július 31. óta. Egy mérföldet (1600 m) tesz meg a Great Orme Country Park és Természetvédelmi Terület tájain fölfelé a középső állomásra, ahol egy közlekedési múzeumot tekinthetünk meg, majd szerelvényt váltva eljuthatunk a csúcsra, ahonnan lélegzetelállító látványban lehet részünk, hiszen tiszta időben a Man-szigeteket és a tóvidéket is láthatjuk. A villamosokat gyönyörűen felújították az évek során, és mindegyiket egy-egy szent után neveztek el.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell

10.    A várak földje

Wales nemcsak a vízesések országa, hanem a váraké is. Közel 400 van belőlük (egy a fővárosban, Cardiffban), közülük 100 még mindig áll, de a többi már romokban hever. A legrégebbiek a 11. században épültek, néhány pedig a 19. században.

10 gyönyörű hely Wales-ben, amit egyszer látnod kell
Az Egyesült Királyság Arany János A walesi bárdok című balladájából számunkra oly jól ismert hercegségét 1282-ben igázta le I. Edward angol király, és 1535-ben csatolta hivatalosan Angliához az apai ágon walesi származású VIII. Henrik. A tagország hivatalos nyelve a walesi és az angol. Híres szülöttei közül Catherine Zeta-Jones, Bonnie Tyler vagy Tom Jones nevét mindnyájan ismerjük, de Wales többek között még három világbajnok ökölvívót, egy távolugró olimpiai bajnokot és két Nobel-díjas tudóst is adott a világnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top