Utazás

Favelák várják az olimpia vendégeit Rio de Janeiróban

Jövő nyáron Dél-Amerikában először rendeznek olimpiát, Rio de Janeiróban. Az oda látogató turistahad kalandvágyóbb része egészen különleges helyről indulhat majd reggelente szurkolni: a metropolisz egyik védjegyének számító favelákból.

Azaz Rio de Janeiro nyomornegyedeiből. Előzetes számítások szerint a látogatók jövő augusztus 5. és 21. közötti zökkenőmentes elhelyezéséhez legalább 40 ezer szobára van szükség, ám ezek jelentős részét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tisztviselői, barátai és üzletfelei foglalják majd el.

Rio de Janeiro-i favelák várják az olimpia vendégeit

Távolról gyönyörű, közelről helyenként riasztó – Rio de Janeiro

Rajtuk kívül azonban alsó hangon is legalább 380 ezer látogató számára kell szállást biztosítani, amihez pedig minden elképzelhető szálláshelyre szükség lesz. És itt jönnek be a képbe a favelák, ezeknek manapság már két típusa is létezik Rio de Janeiróban. Az igazán hardcore helyekre nyilván most sem fogják beengedni  a turistákat. Azonban az olimpia rendezési jogának elnyerése, 2008 óta a hadsereg és a rendőrség rendszeres, célzott akciókkal számos olyan városrészt “foglalt vissza” a szervezett bűnözőktől, amelyek a város igazán felkapott negyedeinek tőszomszédságában, például Copacabana és Ipanema mellett helyezkednek el.

A viszonylagos rend eljövetele igazán jó hatással volt ezekre a kerületekre: a nívósabb üzletek mellett azok a fajta hostelek (posadák) is megjelentek itt, amelyek a nem túl gazdag, de élményekre éhes “backpackers”-eket, a hátizsákos turistákat célozzák meg. Egy hagyományos, nem szállodai olcsó szállás kb. 110 dolláros szobaárához képest ezek valamivel kevesebb, mint féláron várják a vendégeket. Saját áraikhoz képest persze ezek is drágulnak majd az olimpia idejére, de családias hangulatukkal, korrekt szolgáltatásaikkal mindenképpen vonzó alternatívát kínálnak majd a régebbi, túlzsúfolt és nem is mindig patyolattiszta, hagyományos szállodai szobákkal szemben.

További cikkeink a témában:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top