nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Toszkán kézművesek, akik gyönyörű boltokat nyitottak

Toszkán kézművesek, akik gyönyörű boltokat nyitottak

A toszkán városokat nemcsak szűk utcáik, omladozó épületeik teszik rendkívül izgalmassá és hangulatossá, hanem az egymás mellett sorjázó apró boltok, melyek kirakataiban szebbnél szebb kézművesremekművek vonzzák a tekintetünket. Fotógalériánkból győződj meg róla magad is.
Kari Szilvia
Kari Szilvia
Fotózta:Kari Szilvia
f Ajánlom

Ha nyaralásról, turizmusról esik szó, Toscana mint a világ egyik legvonzóbb része, szinte biztosan szóban kerül. A tartományban rendkívül hangulatos, falakkal körbevett városokba látogathatsz. Toscana Olaszország éléskamrája, ezen a vidéken állítják elő az élelmiszerek jelentős részét. A legkiválóbb olívaolajakat, vörösborokat, sajtokat és tésztákat főként helyi termelők készítik. Toscana imádni való rusztikus városainak szűk, kanyargós utcáin a portékáikat kínáló kézművesboltok látványa megunhatatlan.

Cortona, a napfényes toszkán város

Az etruszkok alapította város központja a Toscana és Umbria határában elterülő 600 méter magas dobtetőn található. A város buszpályaudvarának teréről, a Piazza Garibaldiról bámulatosan szép kilátás nyílik a Trasimeno-tóra, ahol egykoron, az időszámításunk előtti II. században Hannibál vívott csatát a római hadsereggel.

Manapság nemcsak gyönyörű főteréről, a bámulatosan szép városházáról és a romantikus, szűk utcáiról vagy a Szent Margit-templomról híres Cortona, hanem arról is, hogy itt vásárolt házat Frances Mayes amerikai írónő, akinek bestselleréből néhány éve a hazai mozikban is sikerrel játszott Napfényes Toszkána című film készült. A rusztikus hangulatú város apró boltjaiban minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere.

7 Fotó megtekintése

Cortona legszebb kézműves boltjai

Cortona főterén gond nélkül megfér egymás mellett a szupermarket és a gyönyörű egyedi ékszereket árusító kézműves boltocska is. És még vasárnap is nyitva tartanak...
Még több +
Az esküvői kiegészítőket, ajándékokat árusító üzlet nemcsak a helyiek körében népszerű
Még több +
Cortona határában hatalmas szőlőbirtokok terülnek el. A borászok, egy megállapodás értelmében itt kizárólag Syrah-t termeszthetnek. A kínálat minőségi, az üzletekben akkor sem nyúlsz mellé, ha egyáltalán nem értesz a borokhoz.
Még több +
Az ékszerüzlet melletti vegyeskereskedés tulajdonosai gyakran boltjaik előtt fogadják a vásárlókat.
Még több +
A legfinomabb olívaolajok, a kosarakban kihelyezett száraztészták és a vörösborok a toszkán fűszeresek kínálatai között biztosan megtalálhatók. A magas minőséghez elfogadható árak párosulnak.
Még több +
A kerámiák rendkívül népszerűek és nagyon ízlésesek Toscanában. A tányéroktól az olajkiöntőkig, a faliképeken át, és a szebbnél szebb hűtőmágnesekig mindenfélét kínálnak. Nem tudsz elmenni anélkül, hogy legalább valami apró emléket ne vásárolnál magadnak vagy szeretteidnek ajándékba.
Még több +
Cortonában a házakat nevekkel jelölik, házszámokat éppen ezért hiába is keresnél. Frances Mayes birtoka a Bramasole nevet viseli, melynek jelentése "vágy a napsütésre". A romantikus szó a La Braccesca szőlőbirtok borászát is megihlette.
Még több +

Montepulciano, a vörösbor fővárosa

Montepulciano – ahogyan arról a neve is árulkodik – szintén hegyre épült, bámulatosan szép toszkán városka. Környékén termelik, és kifejezetten ehhez a városhoz társítják Olaszország egyik leghíresebb és legfinomabb borfajtáját, a sangiovesét. És ebben a fallal körülvett városban valóban minden a borról szól. Számtalan vinotéka kínálja a helyi pincészetek kézművesremekeit. A borkóstolás itt kihagyhatatlan program.

Kiváló lehetőség a kóstolásra a város főterén található Contucci-ház, melynek lakói, a Contucci család tagjai, 1955 óta készítik és árusítják kézművesboraikat. Sőt különleges pincéjükben szívesen körbe is vezetnek, ahol hatalmas hordókban két-három éven át érlelik a kitűnő, karakteres vörösborokat.

Ha Montepulcianóban beülnél valamelyik hangulatos étterembe, javasoljuk, eszedbe ne jusson sört, kólát rendelni. Kihozzák ugyan, de a pincérek rosszalló pillantásait hosszú ideig fogod a hátadban érezni – talán már részleteznünk sem kell, miért…

10 Fotó megtekintése

Montepulciano, a toszkán bor fővárosa

Montepulcianóban minden a borról szól. Az egymás mellett sorjázó vinotékák közül néhány asztalokkal és székekkel marasztal és ösztönöz a borkóstolóra - no meg a vásárlásra.
Még több +
Sőt, ha nem szeretnél boros kartonokkal cipekedni, a neten is megrendelheted a kézműves nedűket.
Még több +
A kerámia edények, tányérok, olívás kiöntők, a gyönyörű fűszertartók mindennap emlékeztetnek erre a csodás városra - persze csak ha vásárolsz egy-két itt hagyhatatlan darabot.
Még több +
Kerámiából egyedi faliképeket, hűtőmágneseket, kapucsínós csészéket is számtalan színben, formában, méretben kínálnak. Az árak szinte mindenhol megfizethetőek. Hogy itt-ott omladozik a vakolat? Ez csupán a rusztikus toszkán hangulat velejárója.
Még több +
A toszkán városokban, így Montepulcianóban is a házi tésztákból óriási a választék...
Még több +
...amit még a naptól is óvnak.
Még több +
A fűszerválaszték is különleges - épp úgy, mint az olaszok leghíresebb mandulás száraz süteménye, a cantucci. Nem tudod megállni, hogy ne vásárolj belőle néhány zacskónyit.
Még több +
Egyedi házszámot szeretnél? Montepulcianóban kerámiából ezt is találsz magadnak.
Még több +
Bőrdíszmű és lakberendezés - egyik bolt kínálatában sem csalódsz.
Még több +
És ha netán különleges ruhákra vágynál... ez a kívánságod is teljesülhet.
Még több +

San Gimignano, ahol a fagylalt is világhírű

A must have toszkán városnézések közé tartozik az ugyancsak dombtetőre épült San Gimignano. Középkori remekművei csodával határos módon épen láthatók ma is.

A város főterén található gelateriában Dondoli mester főzi világbajnok fagylaltját. Kezdd csak két gombóccal, mert a hőség miatt gyorsan olvad, úgyis azt mondod majd, ezért a fagylaltért megéri újra sorba állni. A tér közepén kényelmesen elüldögélhetsz a lépcsős kútnál, és elmerülhetsz a fagyi csodás ízében. Ha épp lenne nálad szerelemlakat, a fagyi után a kútrácsra akaszthatod.

San Gimignano hangulatos utcáiban a rusztikus épületek mellett számtalan szebbnél szebb kézművesüzlet kínálatában gyönyörködhetsz. Érdemes is, mert ebből a városból úgysem tudsz szuvenír nélkül távozni.

7 Fotó megtekintése

A toszkán San Gimignano legcsodásabb kézműves üzletei

Száradó alsók és menyasszonyi ruhabolt - ez is a toszkán városok sajátos párosítása.
Még több +
Szerencsepatkót nemcsak kerámiából készítenek San Gimignanóban. Ha időt álló darabot szeretnél, vásárolhatsz kovácsoltvasból is.
Még több +
Az egyik legszebb kézműves vegyeskereskedés San Gimignanóban. Ritka pillanat, amikor egyetlen turista sem bámészkodik vagy vásárol az üzletben.
Még több +
A Buddha-szobor egészen biztosan csak véletlenül kerülhetett a "képbe", a gyönyörű ötvösművek annál inkább jellemzőek Toscanára.
Még több +
A sportboltban nemcsak sportszerek kaphatók - sőt ez esetben egyáltalán nem...
Még több +
Toscanában egyedi virágcserepeket, kaspókat is beszerezhetsz - csak győzd hazacipelni...
Még több +
A főtér kútjának rácsán akad hely még néhány szerelemlakatnak...
Még több +

Volterra, az ősi város

Volterra az egyik legrégebbi toszkán város. Állítólag már az őskorban is éltek ezen a – talán már nem meglepő módon – szintén dombtetőre épült településen. A városfallal körbezárt városba kanyargós, meredek szerpentinen vezet fölfelé az út.

Volterra elbűvölő épületeit, a hangulatos utcákat, a harangtornyot és a katedrálist mindenképpen érdemes útba ejteni, már csupán önmagában azért is, mert az előző városokkal ellentétben, itt még kevésbé kell a turisták forgatagával számolni. A nyugalom és a romantikus délutáni séták helye lehet Volterra. Nem beszélve a kézművesboltokról és a remek pizzériákról.

7 Fotó megtekintése

A toszkán Volterra legszebb boltjai és éttermei

A motor nem eladó - a kerámiák annál inkább. Csak el ne törjenek a Volterrából levezető szerpentinen haladva...
Még több +
Toszkán tájképet számtalan boltban kínálnak. Ízlésesek, színesek, életre szólnak.
Még több +
Borászati szaküzletekből Volterrában sincs hiány...
Még több +
...ahogyan a jobbnál jobb pizzériákból sem. A legjobb helyekért érdemes a legszűkebb utcákat végigjárni.
Még több +
Helyi termelők alapanyagiból készítik a legízletesebb olasz ételeket.
Még több +
Minden utcában rejtőzik egy hangulatos, különleges étterem...
Még több +
...vagy épp egy lépcső tövében találod meg. Bármennyire is éhes lennél, ne állj meg a főtéren csábítóan önmagukat kínáló éttermeknél. Sétálj picit beljebb, az igazi toszkán hangulat Volterrában is itt kezdődik.
Még több +

További Toscanáról szóló cikkek az NLCafén:

Megosztás Facebookon