Utazás

10 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Salzburgban jársz

Szerzetesek kenyere, palacsintaleves, gofri sörfagyival... Az osztrákok igazi ínyencek, és mesterei annak, hogy a környező országok finomságait a saját ízlésükre alakítsák. A tányéron pedig megjelenik egész Európa. Most Salzburgba kalauzollak titeket, ahol folyik a sör, és a sütőben sül a Salzburger Nockerl.

1. Szerzetesek kenyere

Salzburg legrégebbi részében található az a pékség, ahol a szerzetesek kenyerét megvehetitek. A pékség mellett egy malomkerék forog, azzal működik a generátor. A kerek kenyerek szinte már feketék és kovász nélkül készülnek. A boltnak nyitva tartása nincs, addig árulnak, amíg el nem fogy a napi adag.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

2. Az eredeti Mozartkugel

Tisztázzunk valamit: az eredeti Mozart-golyók ezüst és kék papírban kaphatóak, a Fürst család készíti őket. Minden más utánzat, és már az utánzatot is hamisítják. Salzburg óvárosában több Fürst-üzletet is találsz, itt megveheted (elég borsos áron) az eredeti Mozartkugeleket.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

3. Palacsintaleves

Képzelj el egy alap marhahúslevest, amiben zöldségek és hús helyett felcsíkozott palacsintatészta van. Bármennyire is bizarrnak hangzik, a végeredmény mennyei. Jól készítik el például a Gablerbräu étteremben.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

4. Salzburger Nockerl

Ha szereted a habcsókot, és még annál is jobban kedveled a Pavlova-tortát, akkor ez lesz az ideális salzburgi desszert számodra. Hol érdemes megkóstolnod? Például a Zwettler’s étteremben az óvárosban. Itt a tojásfehérjés, kristálycukros sült habot remekül kiegyensúlyozza az enyhén savanykás gyümölcs a tányér alján.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

5. Bécsi szelet

A bécsi szelet eredetileg nem Bécsből származik, hanem Velencéből. A legenda úgy tartja, hogy az étel 1857-ben érkezett meg Ausztriába, az osztrák Radetzky marsallnak köszönhetően. Természetesen Salzburgban is mindenhol lehet kapni wiener schnitzelt. Szinte mindenhol néhány szem petrezselymes burgonyával és friss gyümölcslekvárral szolgálják fel. És bármennyire is furcsának tűnik a kovászos uborkás magyar kiadás után, bátran kóstoljátok meg! Persze mindenkinek más az ízlése, de a legfinomabb szerintem az M32 étteremben kapható, ahol páratlanul pazar kilátás nyílik a városra, cserébe viszont elég lassú a szakács. Valamit valamiért.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

6. Salzburgi perec

A mennyei pereccel már az étkezés előtt jól lakhatsz (pláne ha sörözöl is mellé). Ahol nem perecet, ott helyben sütött kenyérkülönlegességeket adnak az étkezés előtt. Egyébként Ausztriában mindig lehet találkozni az osztrákok vendégszeretetével, kedvességével. A vendéglátók szívesen osztanak meg velünk tippeket, ajánlásokat a környék felfedezésére.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

7. A Sternbräu étterem sörös gofrija

Hogy ez mennyire salzburgi, arról lehet vitatkozni, viszont a kikötő közelében található Sternbräu étterem gofrija tényleg remek desszert. A tészta belül puha és lágy, kívül viszont roppanós. A meggy és a barna sörös fagyi (!) egyáltalán nem édes, a tejszínhab pedig házi.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

8. Gőzgombóc hagymával, káposztával

Nem véletlen, hogy Salzburgban mesterei a gombócnak. Ugyanis ez az étel feltehetőleg a felső-ausztriai Mondsee partjainál (ez pedig alig 30 percre található Salzburgtól) készült először, mintegy 4000 évvel ezelőtt. Itt az ásatások során prehisztorikus gombócmaradványokra bukkantak.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

9. Vajas zöldfűszeres hal, krumplipogácsával

Ropogós halbőr, omlós, könnyű húsú hal, belül pedig vajas zöldfűszeres szósz. Úgy jó, ahogy van!

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

10. Véres hurka, gabonás hurka és egyéb “parasztságok”

A tradicionális salzburgi ételeket a Weiserhof étteremben készítik. Nem esik annyira közel a belvároshoz, de lesz mit lemozogni, ha ide ülsz be vacsorára.

10 étel, amit Salzburgban meg kell kóstolnod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top