Utazás

Nem kaphatott dobozos üdítőt a repülőn, mert arab

Egy amerikai légitársaság munkatársai nem voltak hajlandóak dobozos üdítővel kiszolgálni egy muszlim asszonyt, mert amiatt aggódtak, hogy esetleg fegyverként használja azt.

A Huffington Post értesülései szerint Tahera Ahmad az Interfaith Engagement nevű szervezet igazgatója és a Northwestern Egyetem munkatársa múlt hét pénteken, a United Airlines járatán utazva cukormentes kólát kért a légi kísérőktől. Amikor felszolgálták neki a már felbontott dobozt, higiéniai okokra hivatkozva inkább bontatlan üdítőt kért.

“Sajnálom, nem adhatok önnek bontatlan dobozt, így nem kaphat diétás kólát” – hangzott a válasz, a mellette ülő férfinak viszont néhány perccel később gond nélkül felszolgáltak egy bontatlan dobozos sört.

Amikor a muszlim asszony megkérdezte, miért nem kaphatott ő is hasonlóan bontatlan üdítőt, azt a választ kapta, hogy “nincs rá engedélyünk, hogy az utasoknak bontatlan dobozos üdítőt adjunk, mert előfordulhat, hogy fegyverként akarnák használni”.

Fegyverként használnád – kussolj!

A teljesen elképedt Ahmad körbekérdezte utastársait, hogy szerintük diszkriminálás esete forog-e fenn. Senki sem válaszolt neki, egyetlen férfit leszámítva, aki a következőt mondta: “Figyelj, muszlim, jobban tennéd, ha befognád a pofádat – igen, elképzelhető, hogy fegyverként használnád, szóval kussolj!” Ahmad iszlamofóbiával vádolta meg a United légitársaságot, és azt állította, az incidens után elsírta magát a szégyentől.

A légitársaság a The Huffington Post érdeklődésére közleményt adott ki az esetről, amelyben az áll, hogy a United 3504-es járatának légi kísérői többször is megpróbálták Ahmad üdítőre vonatkozó kérését kielégíteni, leszállás után pedig igyekeztek megbeszélni a nővel, hogy pontosan mi és miért történt. Természetesen elnézést is kérnek az eset miatt.

Ahmad Twitter-oldalán annyit írt, hogy csalódott a bánásmód miatt, és továbbra is várja a United őszinte bocsánatkérését. A történet hamar elterjedt a közösségi médiában és sokan #UnitedForTahera hashtaggel igyekeznek a United bojkottjára felszólítani az internetezőket.

A nő a Chicago Sun-Timesnak elmondta, korábban is támadták már, amiért hidzsabot hord az iszlám hagyományainak megfelelően. Előfordult, hogy leköpték, vagy megpróbálták letépni róla a fejét borító kendőt. A repülős esetet azonban ennél megdöbbentőbbnek találta, mivel “nyilvánosan kezelték úgy, mintha mások számára veszélyt jelentene”.

További, kapcsolódó cikkek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top