Utazás

Újra keresik a 78 éve eltűnt pilótanőt

A Kennedy-gyilkosság és a Pearl Harbor elleni támadás körüli konteók népszerűségével vetekszik Amelia Earhart története. A kalandornő repülőgépe 1937-ben tűnt el a Csendes-óceán felett, azóta nincs hír róla.

A Discovery News értesülései szerint a Történelmi Repülőgépek Felkutatásával Foglalkozó Nemzetközi Csoport (The International Group for Historic Aircraft Recovery – TIGHAR) nevű szervezet kezdeményezte a kutatások újrakezdését, miután új lehetséges nyomokra bukkantak az eltűnésekor 39 éves Earhart sorsát illetően.

Amelia Earhart (Fotó: Wikipedia)
Amelia Earhart (Fotó: Wikipedia)

A 14 fős kutatócsoport a Kiribati területén található Nikumaroro régióban kezdi meg a keresgélést. Ez az atoll a Csendes-óceán déli részén található, ahol egyes feltételezések szerint Earhart “hajótöröttként” fejezte be az életét. Ric Gillespie, a TIGHAR ügyvezető igazgatója közleményében azt írta, két héten át tart majd a terület átvizsgálása.

A pilótanő eltűnésével kapcsolatban az az általános vélekedés, hogy úti célja, a Howland-sziget környékén a Csendes-óceánba zuhant, miután repülőgépéből kifogyott az üzemanyag.

Hetekig életben maradhatott

A TIGHAR kutatói azonban annak a teóriának a bizonyítékait keresik, amely szerint Earhart és navigátora, Fred Noonan kényszerleszállást hajtott végre egy laposan elnyúló korallzátonyon. Ezt túlélve, legalább egy héten keresztül próbáltak segélykérő jeleket továbbítani a rádiójukkal, mielőtt a Lockheed Electrát el nem ragadták a hullámok. Gillespie szerint ezt követően akár még hetekig is életben maradhattak a zátonyon tengődve.

Amelia Earhart és a Lockheed Electra (Fotó: Wikipedia)
Amelia Earhart és a Lockheed Electra (Fotó: Wikipedia)

Az elméletet alátámasztja, hogy Nikumaroro környékén találtak egy alumíniumlemezt, amelyről nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a Lockheed Electra egy utólag felszerelt takarólemeze, amellyel az egyik ablak helyét fedték be Earhartnak a Föld körberepülésére irányuló útján.

A TIGHAR kutatói egy tengeralattjáró robot segítségével egy titokzatos alakzatot szeretnének megvizsgálni, amelyet a régió legutóbbi, 2012-es átfésülése során észleltek. A tenger felszíne alatt mintegy 300 méteres mélységben ugyanis egy olyan, mesterségesnek tűnő alakzatot fedeztek fel, amely kísértetiesen emlékeztet a Lockheed Electra formájára, ráadásul azon a helyen, ahol a feltételezések szerint a gép alámerült az óceánba.

Ugyanerről a területről Earhart eltűnése után három hónappal egy Eric Bevington nevű brit katonatiszt készített néhány homályos fényképet, amelyen mintha kivehető lenne egy repülőgép egyik futóműve.

Amíg a tengeralattjáró robot a mélységben kutakodik, egy szárazföldi csapat annak a nyomait keresik majd, hogy Earhart és Noonan tábort létesített-e a korallzátony környékén.

Árulkodó szeplők?

“A táborhelynek – ha volt ilyen – olyan területen kell lennie, amely a legközelebb lehetett az árnyékot adó repülőhöz – magyarázta Gillespie. – Itt olyan tárgyakat kell keresnünk, amelyeket a repülőből szerelhettek ki.”

A TIGHAR vezetőjének meggyőződése, hogy Earhart ezen a környéken halt meg. Ezt látszik alátámasztani a tény, hogy valamivel távolabb már feltártak egy táborhelyet, illetve összesen 13 csontot, amelyekről elképzelhető, hogy a pilótanő földi maradványai. Találtak emellett néhány apró tárgyat is, köztük egy kis tégelyt, amelyben szeplők elfedésére szolgáló púder volt. Earhartról köztudott, hogy gyűlölte saját szeplőit.

“Huszonhét évnyi kutatás során annyi közvetett bizonyítékot találtunk, hogy arra következtethetünk, feltételezéseink helytállóak – szögezte le Gillespie. – Azonban a perdöntő tárgyi bizonyítékot még nem fedeztük fel – már ha egyáltalán létezik ilyen.”

További cikkek Amelia Earhartról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top