Utazás

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

Európa számtalan érdekességet rejt, gyönyörű tájakat, egyedülálló természeti nevezetességeket, izgalmas képződményeket. Természetesen minden válogatás szubjektív, mindenkinek megvannak a maga kedvencei, de a következő lista talán szolgál majd némi meglepetéssel – kinek-kinek a saját ízlése szerint.

1. Melissani-barlang, Görögország

A Kefalónia szigetén található természeti csodát egészen 1951-ig nem fedezték fel, ugyanis sűrű erdő veszi körül, így nehéz rábukkanni. Mivel a száz méter hosszú tavas barlang tetejének egy része beomlott, így egyik felére besüt a nap, a másik felében pedig gyönyörű cseppköveket csodálhatunk meg. Érdekes keverék a tó vize, mert a tenger sós vize elegyedik benne az édessel. 1963-ban megnyitották az érdeklődők előtt ezt a különleges természeti szépséget, és csónakban ülve azóta megtekinthető az Argostoli városától 10 kilométerre lévő gyönyörű barlang.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

2.Pamukkale, Törökország

Az UNESCO világörökség részeként számon tartott török nevezetesség már az ókorban is messze földön híres volt kiváló, kalcium-karbonátban és széndioxidban gazdag 35 fokos forrásvizéről, ami hófehér mészkőmedencékbe egy domboldalon csorog alá. A Denizli városának közelében fekvő fürdőhely vize egyre kevesebb a sok turista miatt, és félő, hogy 40 éven belül a “Gyapotvár” forrása teljesen elapad.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

3. Zuhatagos út Portugáliában

Ez a különleges út Madeira, az “örök tavasz” szigetén található, Ponta do Sol nyugati részén. Érdekessége az alázúduló vízesés, ami kikerülhetetlen, éppen ezért az “autómosó út” elnevezést kapta a helyiek és a turisták körében (hivatalos neve: Waterfall Highway). Korántsem olyan veszélyes, amilyennek látszik, de a zuhatag minden közúti jelzés nélkül teszi próbára az autósok idegeit.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

4. Brimham Moore, Anglia

Brimham Moore elképesztően látványos sziklaalakzatait Harrogate mellett, Észak-Yorkshire-ben keressük. A különleges formákat a jég, a víz és a szél eróziós hatása hozta létre a legutóbbi jégkorszak alatt, és a látogatók találó neveket adtak neki: így találkozhatunk Szfinxszel, Tevével, Teknősbékával és Táncoló Medvével is. Mind közül azonban a leghíresebb egy óriási szikladarab, ami látszólag egy kicsin egyensúlyoz – a látogatók örömére, akik tréfás képeket készítenek vele.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

5. Triglav Nemzeti Park, Szlovénia

Bled közvetlen szomszédságában található ez a lenyűgöző szépségű terület, mely Szlovénia területének 4 százalékát mondhatja magáénak. A Júliai-Alpok és a mediterrán égöv szerencsés találkozásának köszönhetően égbe nyúló hegycsúcsok, kristálytiszta vizű tavak és patakok, a világon sehol másutt nem található növények, védett állatok élettere ez a vidék, amely a legmagasabb hegyről kapta a nevét, ahol a legenda szerint a háromfejű szláv istenség élt.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

6. Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje

A 32 hektáros területű park Lisse mellett található, évente 7 millió hagymát ültetnek el az egykori grófi konyhakertben. Március utolsó hetétől május közepéig látogatható. 87 fafajta él itt, és 100 nemesített tulipán virágzik minden tavasszal. Európa egyik legkedveltebb turistalátványossága.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

7. Plitvicei tavak, Horvátország

A hivatalosan a világ tíz legszebb vízesése közé sorolt zuhatagok a Plitvicei Nemzeti Park területén található 16 tavat kötik össze. 190-200 vízesésről van szó, és azért nem tudják megadni a pontos számot, mert a vízbőség minden évben változhat, és ezért olykor létrejönnek ideiglenes zúgók is. Összefüggő tórendszerről van szó (a vízfelület összesen 2 négyzetkilométer), melynek részei között szintkülönbségek vannak, ezért alakulhatott ki ez a látványos eredmény. A belépőjegy a park területén hajóra és kirándulóbuszra is érvényes.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

8. Trolltunga, Norvégia

A Trollnyelv nevű sziklaképződmény 1100 méteres tengerszint feletti magasságban található a Skjeggedal hegységben, 700 méter magasan, 20 méter hosszan vízszintesen benyúlva a Ringedalsvatnet-tó fölé. A szikláról a kilátás lélegzetelállító. 8-10 órás kemény túrával érhetjük el, és térhetünk vissza a kiindulópontunkra, az emelkedés mintegy 900 méter!

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

9. Giola, Görögország

Görögország legészakabbra fekvő szigetének nevezetessége ez a természetes, kristálytiszta vizű fürdőmedence, amely a sziget déli részén, Astris faluban található. A sziklákkal körbezárt kis lagúna 20 méterszer 15 méteres nagyságú, vízmélysége pedig fejesugrásra is alkalmas. Egyszerre tízen úszhatnak benne.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

10. Cotswolds, Anglia

Bath városától mintegy 100 kilométernyire, a cotswoldsi dombok között festői kisvárosok és falvak hevernek mintegy a hagyományos angol vidék illusztrációjaként. Rengeteg érdekes látnivalót találhatunk itt, beleértve a csodálatos várakat, régi templomokat, színpompás kerteket, elegáns kastélyokat és történelmi házakat. Böngészhetünk egy galériában vagy régiségboltban, vásárolgathatunk heti piacokon, és megállhatunk egy étkezésre egy hagyományos pubban.

10 különleges hely Európában, amit egyszer látni kell

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top