Utazás

Múzeumba vitték a talált kincset

Jutalmat kapnak azok az önzetlen emberek, akik több mint háromezer éves bronzkincseket ékszereket, fegyvereket, használati tárgyakat adtak át a zalaegerszegi Göcseji Múzeumnak. A 73 leletet szombaton tárják a nyilvánosság elé. A becsületes megtalálókat jutalomban részesítik.

A leadott leletek egy késő bronzkori előkelőség tárgyi emlékei. Legalább három emberöltő ékszerdivatjának változása követhető nyomon a leadott dísztűk jóvoltából. Számos fegyver is van a kincsek között. Az egyik fél évszázada ismert régészeti lelőhely közelében bukkantak rá a bronzkori tárgyakra megtalálóik. A múzeumba került leletek az időszámításunk előtti 14-13. és 9-8. század közötti urnamezős kultúra korszakából származnak.

Sajnos ritkán fordul elő, hogy ilyen jelentőségű régészeti leletet önzetlenül átadjanak becsületes megtalálóik. A gesztus elismeréseként szombaton jutalmat kapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top