Utazás

Így igazodtak el a nézők a Colosseumban

A nézők mind csak szigorúan meghatározott rendben foglalhattak helyet a Colosseumban. De vajon honnan tudták, merre kell menniük? Erre derült fény a műemlék restaurálása során.

A Kr. u. 80-ban megnyitott Colosseumba a köznép számára fenntartott 76 számozott bejárat mellett négy jelöletlen kapun is be lehetett jutni, utóbbiakból kettőn keresztül a császár, a szenátorok, a magas tisztségek viselői, gazdag patríciusok és a Vesta-szüzek közlekedtek, egy kapun a küzdelem előtt a gladiátorok vonultak be, egy további átjárón keresztül pedig az elesett harcosok és leölt vadállatok tetemeit vitték ki az arénából.

A szektorok számát eredetileg csupán belevésték a boltívek mészkövébe, később a jobb láthatóság érdekében piros festékkel emelték ki a megjelöléseket. A számozott kapuk az összetett tömegirányítási rendszer első elemeiként megkönnyítették a több tízezres nézőközönség számára az amfiteátrumba való bejutást és helyük megtalálását. Ötvenezer ember vásárolt egy-egy előadásra jegyet, amelyen fel volt tüntetve, hogy mely bejáratot kell igénybe venniük. Az aréna belsejében további számok segítették az eligazodást, hogy a nézők megtalálják a társadalmi pozícióik szerint kijelölt ülőhelyüket.

Az ülésrendet szigorú szabályok határozták meg az amfiteátrum négy szintjén. A császár az első sorban lévő páholyban foglalt helyet, az első szintet a szenátorok, legfelsőbb tisztségviselők és a Vesta-szüzek számára tartották fent. A nemesség a második szinten helyezkedett el, míg a római átlagpolgár helye a harmadikon volt, a nők és a legszegényebbek pedig a negyedik szintről követhették a viadalokat.

A szakemberek a 33 millió dolláros felújítási projekt során bukkantak a vas-oxidból és agyagásványokból nyert festék nyomaira. A kötőanyagok felhasználása nélkül készített festék kevéssé bírta az időjárás viszontagságait, legfeljebb 2-3 évet bírt ki, így a bejáratot jelző számokat rendszeresen újra fel kellett festeni. A szakemberek reményei szerint a Colosseum felújítása során további festett számokra bukkannak az amfiteátrumban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top