Utazás

A legdurvább taxik a világon – te utaznál velük?

Ki gondolta volna, hogy a New York-i sárga vagy a londoni fekete taxik egyszer csak unalmassá válnak, és mára már inkább a víz alatt guruló harckocsi vagy a bulijárgány lesz a divat? Jó azonban, ha elővigyázatosak vagyunk, mibe ülünk be, mert akad életveszélyes "utasszállító" is.

1. Utálod a dugókat? Kerülj vízen!

Tavaly decemberben különleges taxit állítottak “csatasorba” Szentpéterváron, ahol az egyik taxitársaság egy harctéri kétéltűvel bővítette a járműparkját. Az egyedi kezdeményezés annyira bejött mind a helyieknek, mind a turistáknak, hogy szinte sorban állnak az emberek, akik ezzel akarnak utazni. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg időt spórolhatnak meg az utasok, hiszen a jármű nemcsak a szokásos útvonalakon, hanem a vízen is képes szállítani őket, így kikerülhetők a dugók, és lerövidíthetők a távolságok.

2. Buli négy keréken

Amerikában, Aspenben már nemcsak arra használják a taxit, hogy esténként buliba menjenek vele, hanem aki úgy gondolja, menet közben bemelegíthet. Jon Barnes egyedi ötlettel állt elő, amikor megépítette Ultimate taxiját, amelyben a dübörgő zene mellett füstgép, lézerfények, gömbtükör, szintetizátor és dobgép is található, azaz minden, ami a jókedvhez kell. A mozgó buliszobában már számos híresség, köztük Kevin Costner és Clint Eastwood is megfordult.

3. Őrült sofőrök potyaműsorral

Olaszországban gyakran műsort is kapnak a kuncsaftok az utazáshoz. Néhány évvel ezelőtt volt “szerencsém” olyan sofőr mellé beülni egy nyaralásom alatt, aki érthetetlen, olasznak álcázott nyelven ordította és káromkodta végig az utat a starttól a célig, és láthatóan minden és mindenki idegesítette, aki rajta kívül az utakra merészkedett. Ennél azért sokkal szerencsésebb, ha a taxis inkább végigénekli az utat, még akkor is, ha nem fizettünk be plusz folklórműsorra.

4. Luxusszáguldás

Moszkvában luxustaxik tömkelege áll rendelkezésre, persze csak akkor, ha az ember ki tudja és ki akarja fizetni ezt a szolgáltatást. Az utasok azonban jobban teszik, ha mégis ezt választják, mert a városban több, illegálisan működő társaság is létezik, akik még ennél is drágábban utaztatnak, minden bőrt lenyúzva a kuncsaftokról. Arról nem is beszélve, hogy egy Porsche Cayenne vagy egy Mercedes azért mégis csak sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mint egy átlagos Volga vagy Lada taxi.

5. Minimalista járgányok

Nem mindenhol a luxustaxi a menő, létezik olyan hely is, ahol jobban örülnek a kétkerekű utasszállítónak. Jakartában a biciklis taxi a nyerő, mivel olcsó. Az már más kérdés, hogy a rozoga bicajokra nem túl biztonságos felülni, és az utazás sem éppen élvezetes a “fapados járatokon”. A helyiek “zöld taxinak” nevezik e járműveket: ha már kényelemnek és gyorsaságnak is híján van, legalább a környezet szempontjából legyen hasznos e szolgáltatás.

6. Taxit vagy életet?

Aki Indiában taxiba merészkedne, jobb, ha kétszer is meggondolja e szándékát. Bár az utazás itt nagyon olcsó, a biztonság hagy maga után némi kívánni valót. A sofőrök ugyanis hajlamosak túlzsúfolni az autóikat, hogy minél több embert tudjanak egyszerre szállítani. Ennek ugyan megvan az előnye, de az életveszélyes hátránya is. Számos precedens volt már arra, hogy a megpakolt jármű egy szakadékban landolt, mivel nemcsak a sofőrök felelőtlenek sokszor, hanem az autók és az utak is felettébb ócskák.

7. Taxi csak nőknek!

Számos országban működnek már olyan taxitársaságok, amelyeknél kizárólag női sofőrök dolgoznak, és csak nőket, illetve gyermekeket fuvaroznak. A világ több pontján ugyanis a nők félnek beülni férfi vezető mellé, különösen sötétedés után. Fordítva is igaz ez, sok női sofőr is ódzkodik attól, hogy férfi utast szállítson. Ezért Indiában, az arab országokban és a világ nagyvárosaiban, például New Yorkban már elindították ezt a szolgáltatást. Több helyen azért is volt erre szükség, mert egyes vallások szerint a nők nem érintkezhetnek idegen férfiakkal.

8. Négylábú kaland

Egyes helyeken nemcsak azokat a “járműveket” fogják be az utasszállításba, amelyeknek kerekük van, hanem azokat is, amelyek négy lábon közlekednek. Az “ormányos” taxi a turisták kedvence a keleti országokban, bár a kényelem és a gyorsaság nem tartozik éppen a fő jellemzők közé. Indiában ennek ellenére az elefánt az egyik legelterjedtebb “közlekedési eszköz”, nemcsak hegyen-völgyön, hanem a városokban is. Különleges élményt nyújt, ahogyan ez a hatalmas állat az autók között lépked, vagy éppen szűk hegyi utakon.

9. Dübörgő lóerők

Elég nagy feltűnést keltett, amikor Thaiföldön utcára gurult az első Porsche taxi. Nemcsak a turisták, hanem a helyiek is megrökönyödve figyelték, ahogyan a leamortizálódott biciklis taxik között száguldozott a különleges kinézetű és gyorsaságú autó. Azóta már számos országban megjelentek a különböző sportautókból kialakított taxik, az élménydús közlekedésre vágyók kedvencei. Olaszországban például egy-egy Ferrari vagy Lamborghini taxi már szinte a megszokott utcaképhez tartozik.

10. Éneklő taxi Budapesten

A magyar taxisok sincsenek éppen fantázia híján, ha az utasok szórakoztatásáról, illetve a kuncsaftszerzésről van szó. Egy budapesti fiatalember kiváló ötlettel rukkolt elő: mozgó karaokeszobát épített a taxijából. Itt bárki korlátozás nélkül hallathatja a hangját, több ezer zeneszám közül válogatva, a járókelők nagy örömére. A kocsi ugyanis ki van hangosítva, így bármerre is robog városszerte, az utasok előadása mindenhol hallható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top