Utazás

Ingyenes hegyimentő-tanfolyamok indulnak Ausztriában

Tanfolyamokat indítottak a veszélyes lavinahelyzet miatt az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban az osztrák hegyimentők.

A biztonságos téli sportolást népszerűsítő osztrák szervezet, a SAAC Vorarlbergben hét, Tirolban egy lavinaismereti kurzust tartott a hétvégén. A SAAC hegyimentők és szakértők részvételével szervezett tanfolyamai ingyenesek, előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ajánlott, mivel az ötvenfős kurzusok hamar betelnek. A következő kétnapos foglalkozások Vorarlbergben január 17-én és 18-án, január, illetve február végén és március 15-től lesznek.

A lavinahelyzet már január eleje óta kritikus, a múlt héten Vorarlbergben egy olasz síelőt, Tirolban két fiatal amerikai sportolót temetett maga alá a hó, Dél-Tirolban egy háromfős társaság egyik tagja veszett oda, a salzburgi Obertauernben egy német turista szenvedett lábtörést a lezúduló hótömegtől.

Az 1998 óta működő SAAC ma már évente csaknem 25-30 ingyenes képzés tart országszerte, a kurzusoknak eddig összesen több mint 16 ezer részvevője volt. A szervezet nemcsak a sízőkre és snowboardosokra, hanem a kijelölt pályákat elhagyó, a mély hóban leereszkedő síelők oktatására is odafigyel.

A szakértők figyelmeztetése szerint a lavinahelyzet akár egy fél nap alatt is megváltozhat, ezért a sítúrák szervezése előtt mindenképpen tájékozódni kell az aktuális helyzetről. A túrázók nemcsak online szerezhetnek információkat, hanem a tartományi riasztási központnál SMS-ben is értesítést kérhetnek a hóhelyzetről, valamint ingyenes lavinafigyelő mobilapplikációt is letölthetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

WordPress › hiba

Error establishing a Redis connection

To disable Redis, delete the object-cache.php file in the /wp-content/ directory.