Utazás

Függőkolostor és a kínai vidék

A Pekingtől hatórányi vonatozásra fekvő Datong és környéke megannyi érdekességet rejt magában. Csak arra vár, hogy a lelkes turisták felfedezzék.

Másfél órás kocsikázás után megérkeztünk a Függő Palota-kolostorhoz (悬空寺). Jegyvásárlás után irány a 491-ben épült kolostor (amit aztán két dinasztia is átépített). A hegy lábától nézve valóban olyan, mintha csak odafestették volna a faépületeket. Varázslatos látványt nyújtott, ahogy a bejárattól egyre közelebb és közelebb sétáltunk a buddhista remekműhöz.

Függőkolostor és a kínai vidék

Varázsából azonban sokat veszített, amikor egy órát kellett sorba állnunk, hogy bejussunk. A hegy takarásában ráadásul nagyon hideg is volt, a hegy lábánál lévő vízfolyáson gyerekek korcsolyáztak. Dideregve vettük egyesével felfelé a lépcsőfokokat a tömegben. És közelről már korántsem annyira lenyűgöző, mint gondolnánk. Egyrészt régi épület. Nyilván, hiszen 1400 éves. Azonban ez Kínában sosem probléma, ami régi, annak kicserélik az elemeit újra. Így bármelyik templom megáll ezer évig is, a fa alkatrészek ugyanakkor csak tíz-húsz évesek. Itt azonban legalább ötven-hatvan évesek voltak, ami egy sziklafal oldalára függesztett templomnál cseppet aggasztó. A másik, hogy a dekorációt sem igyekeztek felújítani, s ezért közelről elég jól lehetett látni, ahogy pereg le a festék a fatemplom falairól…

A folytatást és a palotához jutás történetét a Kultúrák között blogon találod!

Függőkolostor és a kínai vidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top