Utazás

Trükk: gombnyomásra zöldet ad a közlekedési lámpa a sofőrnek

Sok millió forintért korszerűsítették a soproni közlekedést. Egy sor fejlesztés történt, amiből a legérdekesebb kétségkívül az, hogy ezentúl "kívánságra" zöldet kaphatnak a buszok.

Már megint piros, már megint, már megint… pedig sehol egy autó. Hajnalban vagy késő este sokan átéltük már ezt az élményt. Az autós persze türelmesen vár, hiszen akár látható épp másik jármű a kereszteződésben, akár nem, nyilván balesetveszélyes lenne áthajtani a tilos jelzésen. De mi lenne, ha nem is lenne tilos? Ha mostantól csak megnyomnánk egy gombot a műszerfalon, és mire a kereszteződéshez érnénk, már sárgára-zöldre is váltana a lámpa? 

A soproniak számára ez már a valóság: na jó, csak a buszsofőröknek, és csak bizonyos esetekben, vélhetően jóváhagyással. A gyakorlati megvalósításról egyelőre nagyon keveset tudni, annyit, hogy negyvenhét járműbe olyan rádióadót szereltek be, amelynek segítségével a buszsofőrök zöld jelzést kérhetnek – adja hírül a Kisalföld.hu. A helyi Volán-társaság közleménye arra utal, hogy a kérelem végigfut valamiféle – vélhetően automata – ellenőrző rendszeren, és ha nincs balesetveszély, akkor szabad az út. Jól hangzik!

Hajóközlekedési tájékoztató, új forgalomirányító központ, új autóbuszmegállók, vakvezető- és kerékpársávok, elektronikus forgalomirányítási rendszer, a menetrendek összehangolása…: a kérhető zöld mellett ilyen “extrákat” kapnak még a helyiek – összesen 372 millió forintért.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top