Utazás

Vadregényes Skócia

A népszavazás kapcsán sokat hallottunk Skóciáról! Éppen ideje, hogy jobban szemügyre vegyük ezt a gyönyörű helyet.

Mint ismeretes, nemrégiben népszavazáson döntöttek a skótok arról, hogy kiváljanak-e az Egyesült Királyságból, és ezzel visszanyerjék teljes önálló államiságukat. A szavazók 56 százaléka támogatta a brit unió fennmaradását, így a miniszterelnök szerint legalább egy nemzedéknyi időre marad ez a döntés, nem lesz mód jó darabig változtatni.

Vadregényes Skócia

Ugyanakkor Skóciának ezentúl saját képviselete lesz az Európai Unióban, így természetesen részt vesz minden, az országot érintő uniós kérdés tárgyalásában, 1707 óta először lesz ismét saját parlamentje, és szabadon dönthet minden olyan ügyben, amely eddig a brit kormány skóciai hivatalának jogkörébe tartozott.

Vadregényes Skócia

Skócia I. Erzsébet királynő halála után került Angliához oly módon, hogy a “Szűz királynő” Stuart Mária fiára, Jakab skót királyra hagyta az angol trónt, aki I. Jakab néven egyesítette a két királyságot. Mivel az angol és a skót királynő szegről-végre rokonok voltak (a Tudor dinasztia megalapítójának, VII. Henriknek Erzsébet az unokája, Mária pedig a dédunokája volt), a protestáns Jakab 1603. március 24-én minden ellenállás nélkül trónra léphetett.

Vadregényes Skócia
A Kalandozó magyarok blogon még több kép és érdekesség vár rád!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top