Utazás

Volterra, az etruszk város – ezt ne hagyd ki!

Volterra nem tartozik a leglátogatottabb olasz városok közé, de én mindenkit biztatok, hogy a közelben járva szánjon rá néhány órát az életéből. Azt is elárulom, hogy miért...

Volterra már az etruszk időkben fontos központ volt, később püspöki rezidenciaként működött, majd a Medici-család és a Toszkánai Nagyhercegség uralma alá is került. A különböző hatásokat ma is őrzik az épületek, a város főtere egyike a legrégebbi épen fennmaradt tereknek Olaszországban.

Volterra, az etruszk város - ezt ne hagyd ki!

Itáliai nyaralásunk során egyáltalán nem terveztük, hogy ellátogatunk a toszkán városba, de végül annyit kanyarogtunk a gyönyörű utakon, hogy mégiscsak eljutottunk Volterrába. Bár a sok szerpentin és a hajtűkanyarok alaposan igénybe vették a gyomromat, a városba érve már örültem a magasságnak, hisz pazar kilátás nyílt Toszkána dombjaira. Konkrét célunk nem is volt Volterrában, inkább csak sétálgattunk, és közben fedeztük fel a látnivalókat:

  • Római-kori színház (i. e. I. század), az 1950-es években tárták fel.
  • Piazza dei Priori, egyike Olaszország leggyönyörűbb tereinek.
  • Palazzo dei Priori
  • Santa Maria Assunta katedrális. A 12. században bővítették ki egy földrengést követően. Többek közt Santi di Tito, Giovanni Balducci és Agostino Veracini mestermunkáit, Benozzo Gozzoli freskóit, illetve számos más olasz művész munkáit láthatjuk a katedrálisban. A közelben található az 1493-as harangtorony, valamint egy kápolna is.
  • A Medici-erőd (Maschio) ma fegyházként működik.
  • Guarnacci etruszk múzeum, több ezer antik görög urnával.
Palazzo dei Priori
Palazzo dei Priori

A városon kívül, Lajatico irányában található egy Medici-villa, a Villa di Spedaletto. A közeli Valle Bona területen etruszk síremlékek ásatása folyik.

Tudj meg még többet, és nézd meg a többi képet is a Mert utazni jó, mert utazni érdemes blogon.

A Medici-erőd ma fegyházként működik
A Medici-erőd ma fegyházként működik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top