Utazás

Listáztuk a listákat: milyenek vagyunk mi, magyarok?

A listáknak se szeri, se száma, nagyjából naponta jelennek meg olyanok is, amik Magyarországot sorolják ide-oda: mennyire vagyunk lehúzósak, mennyit szexelünk, mennyire vagyunk korruptak, és a többi. Most éppen az jött ki, mennyire erős nálunk a társadalmi igazságosság. Lássuk, mit tudnak még rólunk!

Igazságosság: 25. hely

A német Bertelsmann Alapítvány egy nemzetközi összehasonlítást végzett, amiből az derült ki, egyre gyengébb a társadalmi igazságosság az Európai Unió tagállamaiban, Magyarországon különösen súlyos a helyzet. Egyre élesebb a szakadék az északi és a déli országok között: Svédországban, Finnországban, Dániában és Hollandiában magas szinten megvalósult a társadalmi igazságosság, Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Magyarországon növekedett a társadalmi igazságtalanság. Ezt összesen hat kritérium mentén osztályozták: szegénység, oktatás-képzés, munkaerő-piaci helyzet, egészségi állapot, nemzedékek közötti igazságosság és a diszkriminációmentesség.

Ezek alapján Svédország toronymagasan vezet, a kelet-európai térségből Csehország szerepelt a legjobban, az 5. helyre került. Magyarország a 25. helyen áll, utána Bulgária, Románia és Görögország következik. Magyarországgal kapcsolatban a kutatási jelentésben kiemelték, hogy “aggasztóan negatív trendek” érvényesülnek.  Nálunk arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyerekek és fiatalkorúak 43 százalékát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés, és minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözés közepette él. Ennél rosszabb helyzetet csak Bulgáriában tártak fel.

Csenyétei iskolások (Fotó: Leéb Ádám)
Csenyétei iskolások (Fotó: Leéb Ádám)

Korrupció: 47. hely

Tavaly év végén készült el a Transparency Internatianional rendes, évi jelentése az országok korrupciós indexéről. Ebből kiderült, hogy az unióban továbbra is Görögországban a legsúlyosabb a helyzet, a 177 országot rangsoroló lista 80. helyén állnak Kínával együtt. Az EU-ban Spanyolország rontott a legtöbbet, az ország a 30. helyről a 40. helyre zuhant. Az unióhoz 2004 óta csatlakozott tagok közül Észtországé a legjobb helyezés, a balti állam 68 ponttal a 28. listán. Magyarország 54 ponttal a 47. helyen áll, egy évvel korábban a 46. helyezett volt. A szervezet úgynevezett korrupcióérzékelési indexe (CPI) a vesztegetésnek a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat. A mutató értékét szakértői becslések alapján határozzák meg, 0 (teljes egészében korrupt) és 100 (nagyon átlátható) között mozoghat.

Magyarország 54 ponttal a 47. helyen áll a korrupciós listán
Magyarország 54 ponttal a 47. helyen áll a korrupciós listán

Öngyilkosság: csökkenőben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente majdnem 1 millió ember lesz öngyilkos világszerte. Ez több emberéletet követel, mint a háborúk és a gyilkosságok együttvéve. Emellett évente 10 és 20 millió között változik azoknak a száma, akik megkísérlik az öngyilkosságot. Magyarország az uniós összehasonlításban még mindig az élmezőnyben van, de a statisztikák azt mutatják, hogy hazánkban egyre kevesebben követnek el öngyilkosságot. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbben, 4911-en 1983-ban vetettek véget életüknek. 2010-ben 2492 ember, 2012-ben viszont “mindössze” 2350 ilyen eset volt.

Oktatás: 29. hely

Míg egy ideig örömmel vártuk, mostanában inkább csak tartunk attól, ha újabb PISA-jelentést kapunk. Romlott a magyar gyerekek szövegértési képessége 2009 óta, akárcsak a matematikai és a természettudományi műveltségük – erre a szomorú megállapításra jutott a 2012-es nemzetközi oktatási vizsgálat. A felmérésben 65 ország diákjai vesznek részt, és a világ legfejlettebb országait tömörítő gazdasági szervezet, az OECD azért indította el, hogy felmérjék az országok oktatási rendszereinek hatékonyságát. Minden jelentés másra helyezi a hangsúlyt, most a matematika volt a kiemelt terület. Magyarország a 29. helyet szerezte meg a 34 vizsgált ország közül. Összességében – minden faktorban – is rosszabbul teljesítettünk, mint három éve: az OECD-országok átlaga alatt.

Természeti katasztrófák: 104. hely

Most mutatták be Berlinben azt a felmérést, ami a természeti katasztrófák valószínűsége szerint osztályozza az országokat. Ez alapján a Csendes-óceán déli részén fekvő Vanuatu lakosságára veszélyesek a leginkább, míg Katar lakosai lélegezhetnek fel legjobban.

Az Ausztrália partjaitól nyugatra elhelyezkedő Vanuatu országa több mint 70 kisebb-nagyobb szigetből áll össze, amelyeken több aktív vulkán is található
Az Ausztrália partjaitól nyugatra elhelyezkedő Vanuatu országa több mint 70 kisebb-nagyobb szigetből áll össze, amelyeken több aktív vulkán is található

A rangsor felállításához négy összetevőt vettek figyelembe a szakértők:

1. a természeti katasztrófák (a földrengések, a forgószelek, az áradások, a szárazság és a tengerszint-emelkedés) esélyét és kockázatát

2. az infrastruktúra, az élelmezés, a lakhatási körülmények és a gazdasági feltételek sérülékenységét

3. katasztrófa esetén a nehézségek legyőzésének képességét a kormányzati intézkedések, a megelőző intézkedések, a figyelmeztető rendszerek, az orvosi ellátás és az anyagi javak biztosítása tekintetében

4. a jövőbeli természeti csapásokhoz és a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást.
Gondolhatnánk, hogy mi itt biztos remek helyen szerepelünk, de meglepő módon a 104. helyen van hazánk, közvetlenül Botswana előtt…

Szex: 4. hely

Mennyit szexelünk mi, magyarok? Egy tavalyi, hazai kutatás szerint kétharmadunk igen aktív: a huszonéves korosztály naponta, de még a 60 évesek egyötöde is hetente többször szeretkezik.  Míg a vidékieknek csak 64 százaléka, addig a fővárosiak 77 százaléka aktív szexuálisan. Ugyanakkor vidéken sokkal inkább házasságban valósul meg ez: a szexuálisan aktívak közül a vidékieknek 47 százaléka, míg a budapestieknek csak 28 százaléka él házasságban. Míg a diplomások 82 százaléka, addig a nyolc általánost végzetteknek csak 63 százaléka érez kedvet a szexhez.

A tíz legtöbbet szexelő nemzet
A tíz legtöbbet szexelő nemzet

A 10 legaktívabban szexelő nemzetet ábrázolták térképen a Spreadsheets nevű okostelefonos szexapplikáció készítői. Több mint 13 ezer felhasználó adatait összesítették a világ 130 országából – így született meg a végeredmény. Ezek szerint a legtöbbet az USA polgárai szexelnek, őket a kínaiak és a kanadaiak követik. Egy másik, a Durex által készített rangsor alapján azonban nekünk sincs okunk panaszkodni: szerintük Kelet-Európa számít a legaktívabb területnek. A 26 ezer ember részvételével készült közvélemény-kutatás alapján az derült ki, hogy a görögök aranyérmesként képviselik a mediterrán országokat: náluk a lakosság 87 százaléka szexel hetente.

Nem sokkal a görögöktől elmaradva végeztek a brazilok és az oroszok, 82, illetve 80 százalékos eredménnyel, ezt követően pedig mi jövünk a negyedik helyen, 76 százalékkal. Ami az elégedettségi indexet illeti, a kutatás szerint épp azokban az országokban a legelégedettebbek a szeretkezéssel, ahol kevesebbszer van benne részük, Kínában, Thaiföldön és Vietnamban, míg a legkevésbé elégedettek a statisztikailag a legjobban teljesítő oroszok és finnek. A világ szextérképére egyébként mindenki, aki szeretné, leteheti a névjegyét, persze anonim módon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top