Utazás

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

Nem épp a világbéke jellemző mostanában a közhangulatra, nehéz zennek maradni az ukrán–orosz konfliktus szomszédságában. Könnyen belénk költözhet ilyen időszakban a rettegés, felkapjuk a fejünket, ha elhúz fölöttünk egy repülő, néha szívesen felülnénk az egyikre és elmennénk messzire. De mégis, melyik a világ legbékésebb országa most?

A Global Peace Index 2008 óta minden évben világszerte felméri különböző szempontok alapján, melyek azok a térségek, országok, ahol épp jó élni. Az ő eredményeik alapján álljon itt a 10-es toplista a legbékésebb országokról.

1. Izland

Híresen mosolygós hely, ahol maximum annyi lehet a gondunk, hogy túl sokba kerül minden, és a szokottnál több ittas emberrel találkozunk, mert az itt élők még a bálnahúsból is sört főznek. Azt mondják, az izlandiakat nem izgatja igazán az előre tervezés, spontánul élik a napjaikat, nem görcsölnek a holnapon. 

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

2. Dánia

Életszínvonal tekintetében a legmagasabb jövedelmet, elégedettséget és boldogságot jelent ott élni. Türelmes, barátságos emberek lakják, akiknek máshogy telik az idő, nem kapkodnak, van idejük biciklizni, sétálni, túrázni kedvük szerint. Összetartóak, és nem mindig fogadják tárt karokkal az idegeneket.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

3. Ausztria

Segítőkész, rokonszenves és kedves emberek élnek arrafelé. Itt minden olyan optimális: a közbiztonságtól kezdve az átlagkeresetig és a boldogságszintig minden rendben lévőnek tűnik. Gyönyörű, tiszta utcái olyan hangulatot árasztanak, amit jellemzően imádnak a turisták, leginkább a sűrűn elhelyezkedő kávézói miatt.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

4. Új-Zéland

A hely, ahol lassabban élnek az emberek, nem stresszelik szét magukat, és ahol a helyi újságban a programajánlók között olyanok is fellelhetők szép számmal, mint a “nézzünk együtt madarakat”. Mindeközben azonban nagy gondot okoz a kóros elhízás, az alkoholizmus.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

5. Svájc

Gazdagság, nyugalom, és persze csokoládé – ezeket biztosan mindenki gondolja Svájcról. Azt már kevésbé, hogy nem épp puszizkodósak, még a gyerekekkel sem, nekik is kézfogással köszönnek a pletykák szerint. Cserébe viszont rendkívül szabálykövetőek és becsületesek, nem kell félni attól, hogy nem állnak meg a zebránál, vagy hogy kizsebelnek a buszon.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

6. Finnország

Finnországról azt tartják, hogy nyugaton a svédek, keleten pedig az erdők alakították ki a kultúráját. Ez az érdekes tény az emberek mentalitásában vagy akár étkezési szokásaikban is fellelhető. A nyugati finn ember szótlan, kissé visszahúzódó, a keleti beszédes és barátságosabb. Krumplit esznek hallal, vagy halat krumplival, mert fő a változatosság. Oktatási rendszerük és egészségügyük példaértékű, de például a napközi/délutáni iskola ismeretlen fogalom, sok a kulcsos gyerek, ám a közbiztonság nagyon jó, így szabadon lófrálhatnak haza az iskolából.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

7. Kanada

A kanadai ember iszonyú sokat dolgozik, egy évre két hét szabit kap harmincévnyi munkaviszony után is, a foglalkoztatás és ebből adódóan az életszínvonal is igen magas. A közbiztonság jó, amit sokak szerint a vidéki statisztikák javítanak, úgyhogy javasolt a nagyvárosok külső kerületeinek elkerülése, ahol bizony azért lövöldözni is szoktak, akárcsak a filmekben.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

8. Japán

A japán ember nyugodt, türelmes, karatézik, és közben szakét iszik. Tulajdonképpen mindez igaz is. Az ősi kultúra hétköznapi jelenléte formálta a japán társadalmat olyanná, amilyen. A technika fellegvára, a mérnöki teljesítmények Mekkája. Ahogy Bud Spencer mondta a Kincs, ami nincsben: “Ma már a gésák is tranzisztort csinálnak!”

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

9. Belgium

Ha Belgium, akkor sör! Na jó, meg csokoládé. Ha valaki ennek a kettőnek a rajongója, akkor ott a helye. Az élet meglehetősen drága, de legalább eleget is keresnek hozzá. Az emberek kompromisszumkészek, konfliktusok helyett a megoldásokat keresik, ami kifejezetten vonzóvá teszi az országot.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

10. Norvégia

Kedves, puritán emberek várnak Norvégiában, akik eléggé elzárva élik az életüket, a körülöttük lévő világ iránt csekély érdeklődést mutatnak. Sztereotipizálnak és nem fogadják be igazán az idegeneket, ami tulajdonképp valószínűleg bármelyik országra ráillik. Az életszínvonal azonban magas, aki talál munkát, az jól él legalábbis.

A világ 10 legbékésebb helye, ahol most lennénk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top