Utazás

Durván megsarcolják az Egyiptomba érkező turistákat

Kilépsz az országból? Akkor fizess! Ez lesz az új módi. Ja, és még az ország újjáépítéséhez is járulj hozzá, ha már így bezuhant a turizmusunk! Shukran! (azaz: Köszönöm!)

Rossz hír azoknak, akik egyiptomi nyaralást terveznek. Még többe fog kerülni az utazás! Egy újonnan bevezetett intézkedés értelmében az Egyiptomból hazautazó külföldi turistáknak fejenként 25 dollárt (átszámítva 5500 forintot) kell majd fizetniük a kairói repülőtéren, hogy elhagyhassák az országot. A közeljövőben hatályba lépő szabály az egyike azoknak a megszorító intézkedéseknek, amelyekkel Egyiptom költségvetési hiányát próbálják rövid távon(!) orvosolni.

Az új rendelet heves reakciókat váltott ki a turizmusban dolgozó egyiptomiak körében. Sokak szerint elfogadhatatlan, és tovább rontja az ország egyébként is gyengélkedő idegenforgalmát, a turizmus szektor ugyanis a 2011-es forradalom óta teljesen bezuhant.

Ám nemcsak a kilépési díjakból akarja megszedni magát Egyiptom: számos történelmi látványosság belépőjét nemrég a duplájára emelték, május 1-jétől a repülőtereken megvásárolható vízum ára 15-ről 25 dollárra ugrott, sőt kivetették a 7 dolláros (1500 forintos) “fejlesztési adót” is, amelyet júniustól minden Alexandriában, Sarm es-Sejkben, Hurghadában, Luxorban, illetve Asszuánban leszálló turistának fizetnie kell.

Félő, hogy a drasztikus áremelésekkel és a turisták megadóztatásával éppen az ellenkezőjét érik el az egyiptomiak: még inkább elriasztják a külföldieket, és a turistaroham továbbra is a Kanári-szigetekre vagy Spanyolországra fog összpontosulni, akárcsak a 2011-es zavargások idején.

Durván megsarcolják az Egyiptomba érkező turistákat
(részlet a Múmia c. filmből)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top