Utazás

Kalandok a mesterséges paradicsomban

Ott élő bloggerünk úgy döntött, bemutatja nekünk a mesterségesen létrehozott gyönyörűséges tavat, a Tisza-tavat.

Itt élek a Tisza-tó mellett. Nem volt mindig itt ez a tó. Mikor gyermek voltam, a mostani tó területén szántóföldek és gyümölcsösök voltak. Árterületnek hívták akkor is, talán azért is volt olyan gazdag ez a vidék, mivel a víz sokszor meglátogatta. Emlékszem, milyen sokszor jártam ott apámmal a régi gyümölcsösünkben. Emlékek sokasága a vadon termő szederről, a hangos madárdalos gyümölcsösről, ahol nem volt egy kukacos alma vagy szilva sem. Egyszerűen csak azért, mert ott megvolt a természet egyensúlya, még nem avatkozott bele az ember.

Ma a tó van a helyén, a víztükör alatt sok-sok kivágott fatönk, ami veszélyessé is teszi a vadvízi túrákat. Jó, ha túravezető viszi a hajózni vágyókat, akik minden négyzetmétert ismernek a vízen. Mély kubikok, sekély vizek váltják egymást, ezért a meggondolatlan úszkálás is veszélyes lehet.

A Kisköre és Tiszavalk közötti folyószakasz felduzzasztásával a Tisza hullámterében létesült a Tisza-tó, amely 127 négyzetkilométernyi kiterjedésével a Kárpát-medence második legnagyobb kiterjedésű állóvize lett.

A Tisza-tó
 
Még több gyönyörű kép a Biosarok blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top