Utazás

Miniversum – Gyerekbarát Európa a terepasztalon

Sikítozó gyerekek, gombokat nyomkodó, a vonatokat négy termen át irányító izgatott felnőttek – a Miniversum megnyitóján jártunk.
Hely: Krausz-palota, 1061 Budapest, Andrássy út 12.
Nyitva tartás: Vasárnaptól csütörtökig 9.00–19.00 óráig, pénteken és szombaton 9.00–21.00 óráig.
Belépő:
Teljes árú (14 év felett):1900 forint
Gyermek (3–14 év között): 1300 forint
Családi jegy (2 felnőtt és 1, 2 vagy 3 gyerek részére, ha 14 év alattiak): 4900 forint
3 éves kor alatt a belépés ingyenes.
Bővebb infók itt!

Ha valaki nekem azt mondja korábban, hogy túl a harmincon vigyorgó fejjel órákat leszek képes eltölteni egy hatalmas terepasztal mellett, azt valószínűleg kiröhögöm. Pedig így történt. A május 16-án megnyílt Miniversum programon jártunk, ahol – kisebb csalással persze – négy teremben elfér Magyarország, Németország és Ausztria.

A Miniversum olyan családi program, amely nemcsak a családosok, kisgyermekesek számára lehet izgalmas, vagy azoknak, akik már kétévesen játék vonatot kértek karácsonyra, hanem tényleg mindenkinek. Az Andrássy úton található kiállítás lényege, hogy több termen keresztül nézhetjük meg terepasztalon a német, a magyar és az osztrák városokat. Bepillantást nyerhetünk a bécsi Belvedere-palota “miniéletébe”, de alig néhány lépés alatt átsétálhatunk Tatáról Bécsbe is.

A “túra” Budapestről indul, és a németországi Leuchtenburg városánál ér véget. A gyerekek pedig már a mini Nyugati térnél rátapadnak az üvegre, és lesik a fagylaltárust vagy az érkező vonatokat. Emlékeztek arra a részre a Harry Potterben, amikor a nagyon okos Dudley verni kezdi az állatkertben a kígyó “akváriumát”, hogy mozogjon már végre? Hát ilyesmire számíthattuk a Miniversumban is, mert a lurkók mindent szeretnének irányítani, a különbség viszont az, hogy itt meg is tehetik.

Az új élményparkban nem egy az egyben látható egy komplett város kicsinyített verziója, de élethűen ragadták meg a részleteit. A kiállítás teljesen interaktív, vagyis a terepasztal mellett található kezelőpanelek segítségével bárki irányíthatja a városok életét.  A zöld gombbal elindíthatjuk a járműveket, a kék gombbal egyéb mozgást okozhatunk (például elkezdenek enni a legelő állatok), a sárgával a fényeket, míg a pirossal a hangot irányíthatjuk.


Mindezek mellett pedig tényleg órákig elidőzhet az ember az aprólékosan kidolgozott városok életében, például megkeresheti a háztetőn sétáló vörös macskát vagy megcsodálhatja a pályaudvarok falfestményeit.

A tárlat mögött egyébként a gyerekek – három különböző korcsoportban – a játszóház foglalkozásain is részt vehetnek, ahol közelebbről is kipróbálhatják a terepasztal-építést, míg a felnőttek “kulisszák mögött túrán” vehetnek részt, ami állítólag 18+-os tartalmat is ad, aki kíváncsi rá, járjon utána…

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top