nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Tavaszi kiruccanás Montenegróba

Tavaszi kiruccanás Montenegróba

Montenegró kis ország, mindössze 625 ezren lakják. Ezen a kis területen azonban minden megtalálható, ami egy turistát vonz: tengerpartja az Adria talán legszebb része, kristálytiszta folyók szelik ketté, amelyeket hatalmas hegyek ölelnek körül.
Angyal Ágnes
f Ajánlom

Hosszú az út, de megéri

Montenegróba a majd’ egynapos út ellenére is érdemes autóval ellátogatni, egyrészt, mert így könnyebb a mozgás a látnivalók között, másrészt nincs már közvetlen repülőjárat Budapestről, a bécsi átszállás pedig nemcsak időben teszi hosszúvá az utat (legalább 5-6 órával kell számolni), de jelentősen meg is drágítja. Kocsival két útvonal kínálkozik: az egyik – közel 12 órás utazás – Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán keresztül vezet. Ennek előnye, hogy egy rendkívül szép, és nagyon jó minőségű  autóúton haladhatunk keresztül, ráadásul akár egy szarajevói városnézést is be tudunk iktatni. Hátránya, hogy két szakaszt leszámítva nincs autópálya, ha pedig a hegyi szerpentinen beragadunk egy autó mögé, jelentősen lelassítja a haladást.

A másik lehetőség, bár kilométerben hosszabb, de egy órával rövidebb: Makarskáig végig autópályán mehetünk, ezután következik egy rövid szakasz Bosznia tengeri kijáratánál, majd Trebinjén át érkezhetünk meg a montenegrói tengerpartra.

3 Fotó megtekintése

Montenegro I.

Úton a szerpentinen
Még több +
Szarajevó
Még több +
Montenegró, tengerpart
Még több +

Tavasz a tengerparton

Érdemes Budvában megszállni, és innen csillagtúrákat tenni. Tavasszal 40-60 euró között már három-, vagy akár négycsillagos szállodákban is megszállhatunk éjszakánként, amiért nem csak kellemes szobát, de bőséges svédasztalos reggelit és színvonalas szolgáltatást kapunk.
A két tengerparti város (Budva és Herceg Novi) önmagában is rengeteg élményt kínál: Herceg Noviban a kellemes, Kotori-öbölben tett tengerparti séták mellett kihagyhatatlan látnivaló a híres óratorony, a Savina-templom és a 16. században épült erőd.

Budva Óvárosa tipikus mediterrán gyöngyszem szűk utcákkal és rengeteg kis templommal. A leghíresebb ezek közül a Szentháromság-templom, a Sv. Ivan-, Sv. Bogorodica- és Sv. Sava- és a Szent János-templom. Utóbbi érdekessége, hogy mivel a tornya a város szinte minden pontjáról látszik, segíti a turisták eligazodását.

9 Fotó megtekintése

Montenegro II.

Budva, tengerpart
Még több +
Budva, Óváros
Még több +
Herceg Novi
Még több +
Kotori-öböl
Még több +
Kotori-öböl
Még több +
Kotori-öböl
Még több +
Herceg Novi, Óratorony
Még több +
Herceg Novi, Savina-templom
Még több +
Herceg Novi, Erőd
Még több +

Tó a hegyek között

Budvától mindössze másfél órás autóút a főváros, Podgorica. Egynapos kirándulásnak mindenképpen megéri ellátogatni ide. Egy belvárosi sétával meglátogathatjuk a 10. században épült Gergely-templomot, az Óratornyot, a Citadellát, és átmehetünk az Óhídon, valamint a Morača folyó felett átívelő Millenium hídon is.

Budva és Podgorica között félúton található a Shkodrai Nemzeti Park központja, a Skaradso jezero, azaz a Shkodrai-tó, ami Montenegrót Albániával köti össze. A túrázás szerelmesei bejárhatják a tó partját, vagy kirándulást tehetnek a tavat körülölelő hegyekben. Érdemes azonban túravezető segítségét kérni (ezt a legtöbb szálloda segít megszervezni).

6 Fotó megtekintése

Montenegro III.

Bukumirsko jezero
Még több +
Podgorica látképe
Még több +
Gergely-templom
Még több +
Óratorony
Még több +
Millenium híd
Még több +
Lakótelep
Még több +
Megosztás Facebookon