Utazás

Lillafüred gyönyörű! Kirándulási tippek

Bloggerünk kirándulni volt, képei segítségével most te is "körbejárhatod" a gyönyörű Lillafüredet, és még idegenvezetés is jár hozzá.

Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt (Lilla Vay Elemérnek, Borsod vármegye akkori főispánjának testvére volt).

Amikor 1920-ban Horthy Miklós kormányzó gróf Bethlen Istvánt kinevezte miniszterelnöknek, az új kormányfő a Népszövetség támogatásából építtette fel a Palota-szállót.

Lillafüred gyönyörű

 

A Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok – vízzel hajtott pörölyök – működéséhez szükséges vizet.

Lillafüred gyönyörű
 
A többi helyszínre, például a kisvasútra és a vízesésre, is kíváncsi vagy? A teljes cikket a Mert utazni jó, mert utazni érdemes blogon találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top