Utazás

“Hosszú, sötétpiros hernyók” Salzburgban

Tudtátok, hogy Budapesten több metró van, mint Salzburgban? Bizony. Az osztrák városban egyetlen metró sem közlekedik, két okból. Az egyik, hogy sokkal kisebb város, mint Budapest, a másik ok a szerkezetben keresendő, a város nem metróbarát a közeli Salzach folyó és az óváros miatt. Így hát a kedves osztrák szomszédoknak marad a séta vagy a busz, esetleg a troli, de nézzük csak sorjában.

A városon belül az O-buszoké, azaz a troliké a főszerep. Lomhán közlekednek a hosszú, sötétpiros hernyók, olykor-olykor vicces vagy figyelemfelkeltő reklámokkal feldíszítve. Jegyet lehet a sofőrtől is venni, vagy egyszerűen a trafikosnál. Itt nem nagyon divat a bliccelés, mivel ha valaki fennakad egy ellenőrzésen, körülbelül 65 eurós (kb. 20 000 Ft) helyszíni bírságra számíthat. Egy jó tanács leendő turistáknak: ha Salzburgban járnak, és a város minden fontos látnivalóját látni szeretnék, ajánlom az 1-es O-buszt a Hauptbahnhoftól a Karajan Platzig. Ezen a rövid útvonalon a város összes látványosságára lehet egy pillantást vetni, leszállás után pedig gyalogosan neki lehet vágni az óvárosnak.

A trolikat többnyire külföldi származású sofőrök vezetik, ezért előfordulnak elég érdekes események. Egyszer egy arab származású sofőr megállt az egyik megállóban, erre a várakozóhely mögötti kebabostól kirohant egy dolgozó, kezében egy szatyorral, amit átadott a vezetőnek. Az illatokból percek alatt kiderült, hogy megérkezett az “ebéd”.  Legutóbb egy olasz származású sofőr vezette a trolit, amivel utaztam. Olasz származását senki sem vonta kétségbe, hisz minden egyes piros lámpát vagy elé kanyaró sofőrt úgy leteremtett olaszul, hogy a buszon mindenki térdre tett kézzel, vigyázzban ült és szorongó gyomorral nyomták meg a leszállásjelzőt, félve a leszidástól.

A teljes cikket a hétszínvilág blogon találod.

 

A tömegközlekedés Salzburgban

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top