Utazás

San José, a turistaparadicsom

Míg itthon az 1848-as szabadságharc zajlott, Costa Rica közepén megalakult San José tartomány, mely az azt követő évtizedekben, a köré települt tartományokkal együtt, a kis közép-amerikai ország fővárosává nőtte ki magát. Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb fővárosa európai építészeti stílussal és sok-sok pálmafával várja a turistákat.

Costa Rica egyike azon területeknek Közép-Amerikában, amelyet Kolumbusz Kristóf fedezett fel. Az eredetileg őslakos indiánok lakta földeket lassacskán benépesítették a spanyolok, kis falvakat hozva létre. Ez a folyamat a szokásosnál kissé lassabban zajlott, mivel a középső részek vízben szegényesen ellátottak voltak, és a megfelelő technológia ennek megoldására csak a XVIII. század közepétől állt rendelkezésre. Akkor viszont felgyorsult a betelepülés, és San José központtal kialakult az a városmag, mely mára a fővárost adja.

A Costa Rica-i főváros jellegzetessége, hogy a központban nem sokan élnek: az ún. zona metropolitana, mely a centrumot öleli körbe, több mint kétmillió embernek ad otthont, középen viszont inkább ipari területek, irodaházak helyezkednek el, melyek rengeteg fővárosinak adnak munkát. Egy átlagos munkanapon több mint egymillió ember utazik át a központon!

A teljes cikkért látogasd meg a Spanyolonline blogot.

Latin-amerikai fővárosok: San José
 
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top