Utazás

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!

Akár egy napra ugorsz át valamelyik határközeli településre, akár vakációra indulsz és távolabbra utazol, ne hagyd ki a szomszédos országok ételspecialitásait! Íme, néhány ötlet, hogy mit érdemes megkóstolni a szomszédos országokban.

Ausztria, Burgerland

A sógoroknál egyszerű ízeket ismerhetünk meg: régieket, például káposztalevest, babos hajdinakását és üstben készült gulyást kóstolhatunk, de újat is, többek közt a „Ritzinger Reindls”-et, amely sertéshús, gombaszósz és krumplis tészta. Gyakran szolgálnak fel libalevest és nyúlkotlettet, ami után a musthabos almával töltött gombóc jön. Dél-Burgenland különleges, nagy hagyományokkal rendelkező házi itókája a bigala. Ehhez a kipréselt szőlőt almalében áztatják, erjesztik, majd újra kipréselik.

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!


Szlovénia

Feltétlenül kóstoljátok meg a szlovén karsztvidéken a prosciuttót, a levegőn szárított sonkát, amit egy pohár terannal, vörösborral kísérjetek le! Érdemes kipróbálni Szlovénia legismertebb ételspecialitását, a potucát is, amely különböző töltelékekkel elkészített kelesztett, palacsintaszerű tészta. A borok közül a kraski teran mellett a malvaziját, ezt a tengerparti területekről származó könnyű fehérbort ajánljuk!

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!


Horvátország

A tengerparti részekre a mediterrán és halételek a jellemzőek, a Magyarországgal határos területeken magyaros ételek hódítanak, a középső részen török eredetű koszttal találkozhatunk. Dalmáciában a halakat bor és tengervíz keverékében főzik. Kedvelt étel a girice, ez egy gyufaszál nagyságú szardellafajta, amit citrommal tálalnak, a prlolica, olajban, fokhagymában sütött marhahús, illetve a janjenita, roston vagy nyárson sült bárány. Az ajvart gyakran használják köretként, vagy előételként, ez paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából készített püré. Általában hallevest vagy citromlevest esznek, amit tojásból, cukorból és fahéjból készítenek. A manestra Isztria különlegessége: vörösborral leöntött, pirított tésztából készített leves, zöldséggel és babbal.
Népszerű sütemény a burek, amely a rétesekhez hasonlítható. A Zágráb környékén kapható struklit almával vagy sajttal töltik. A pritula, ez a mazsolás-likőrös, kelt tésztából készített sütemény, és a rozsota, ami tejből, tojásból és karamellből készült édesség, Dalmácia különlegességei.

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!


Szerbia

Sligovicával, szilvapálinkával kezdenek déli szomszédaink, majd az előétel, a kapros juhtúró jön. Kedvelt leves a kiszela csorba, a savanyú leves. Legfinomabb húsételeik a csevapcsicsa, a pljeszkavica, a raznyica. A gyuvecs a magyar lecsó balkáni unokatestvére, csak éppen nem párolják, hanem sütik, és a húsos lecsót rizzsel és burgonyával tálalják. A vadhúsokat megkenik olajjal, megszórják fűszerekkel, aztán nyársra húzva, faparázs felett forgatva sütik meg. A fürjet vajban párolt almával és hagymás babsalátával szokták köríteni. Desszertként leginkább valamilyen rétesfélét, csesznicát, baklavát vagy főtt búzából készült édességet, koljivót kínálnak, de a Vászka tortája is népszerű.

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!


Románia, Erdély

Kóstold meg a tárkonyos báránylevest, vagy a kaporral és csomborral készült lucskos káposztát! Aztán a gyümölcsleveseket, de ne csak édesen, füstölt hússal is. Vagy a tavaszi paszulylevest, amibe zöldsalátát aprítanak vagy zöld komlót. Jellegzetes erdélyi húsételek a tokányok és vetrecék. Rokonságban állnak a pörköltekkel, azzal a különbséggel, hogy sokkal több fűszert használnak, és csíkokra vágják a húst. Az erdélyi konyha különlegessége a kürtös kalács, ami fahengerre tekert ujjnyi vastagságú, de leheletkönnyű tészta, amelyre mézes tojássárgás mázt kennek, tört dióval szórnak, és csak faszénparázson sül meg igazán. Érdemes egy finom erdélyi házi pálinkával befejezni az étkezést.

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!


Ukrajna

Amikor a borscsot készítik, akkor nemcsak főzik azt, hanem pirítják és dinsztelik a hozzávalókat, ez adja nem mindennapi karakterét. Különösen finomak és egészségesek a hússal és zöldséggel kombinált ételeik: a töltött káposzta, a spékelt marhahús céklával… Az ukrán konyha lisztalapú készítményekben gazdag: a legelterjedtebbek a derelyék, galuskák és más ételek. Jelentős mennyiségben készítenek ételeket tejből és túróból, leveseket, pudingokat, túrós lepényeket, mindezek mellé pedig legtöbbször vodkát isznak.

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!


Szlovákia

A szlovák konyha kedveli a kiadós ételeket, sok hússal. A rántott sertésszelet, a sertéssült knédlivel, a krumplis palacsinta sertéshússal töltve vagy pirított marhaszelettel, a pulyka vagy a tyúk mindig szerepelnek az étlapon. Csakúgy, mint a kapustnica, a káposztaleves, a sztrapacska, juhtúrós galuska, a töltött paprika vagy a halászlé. Mindezekhez a kitűnő szlovák sörök illenek a legjobban.

Kóstold meg a szomszédos országok legjobb ételeit!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top