Utazás

10 emlék – két éve temettük el a Malévot

Sokat látott pilótatáska, a repülőn rágyújtó utas, matyó mintás malévos cuccok, a Malév-szignált szájharmonikázó Szandi – pontosan két éve húzta le a rolót az egyetlen magyar légitársaság. Ezekkel a képekkel és videókkal emlékezünk a 66 évet élt Malévra.

Egy nemzet döbbent le, amikor 2011. február 3-án befuccsolt az egyetlen magyar légitársaság; az utolsó járata Helsinkiből érkezett Budapestre. Évente 3 millió utast szállított 23 ezer járaton. A felszámolása még a mai napig nem fejeződött be, és másik légitársaság sem indul helyette. Pedig már szívesen megnéznénk egy új légitársaság légiutas-kísérőinek egyenruháját. Hamar elszaladt ez a két év, de hogy ne felejtsetek, megidézünk néhány emléket a Malévról.

Modern szoborkompozíció, valóságos földi és légi mérföldkő – ehhez hasonló patetikus mondatokkal mutatja be a korabeli híradó a magyar légitársaság, a Malév indulását:

A 66 éves Malévot ezzel a retro-képgalériával búcsúztattuk. A kedvencünk az úriember, aki kedvesen tüzet ad az éppen mellette ülő hölgynek – még simán lehetett dohányozni a járatokon.

Megnézem
Összes kép (1)
„Az első találkozás a repüléssel egy életre meghatározó dolog” – búgja egy kellemes női hang egy régi Malév-reklámban, amelyben még egy ártatlan gyerekszerelem képe is felvillan.

És még egy reklám, amiben felcsendül a klasszikus Malév-reklámzene:

Erre a reklámra épül egy óriási poén Szandi Szerelmes szívek című filmjében. Ha valaki nem ismerné fel, a hátsó ülésen Szandi szájharmonikázik.

 

Valószínűleg még ma is vannak malévos kanalak vagy egyéb Malév-emblémával ellátott tárgyak a magyar háztartásokban.

Megnézem
Összes kép (1)

Ugyanez a témakör, csak még elvetemültebb dolgokkal: a Fábry-show 2012-es márciusi adásában megszólal az utolsó Malév-járat pilótája és egy Malév-relikvia-gyűjtő, aki megmutatja például a matyó mintás malévos poháralátéteket is.

Ilyen csinosak voltak 1966-ban a malévos légi kísérők:

forrás: Fortepan/MHSZ
Forrás: Fortepan/MHSZ

A Malév repülőgép-festési pályázatának egyik indulója még 2009-ből:

forrás: Repülni jó
Forrás: Repülni jó

Szállunk rendelkezésre! – hát kell ennél szebb szlogen? Régi Malév-reklámok nyomtatásban.

10 emlék - két éve temettük el a Malévot

Reviczky Zsolt MÚOSZ-nagydíjas képriportja a Malév búcsúztatásáról:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top