Utazás

Hőség Ausztráliában: potyognak a fákról a denevérek

Az észak-amerikai fagyrekordok ellenpólusaként a déli féltekét rendkívüli hőség tikkasztja.

Rendkívüli hőség tikkasztja a déli féltekét. Ausztráliában csütörtökön több helyen 50 Celsius-fokot mértek (árnyékban), Brazíliában 49-et. Rio de Janeiro állatkertjeiben jégkrémet kapnak a vadak, hogy könnyebben viseljék a kánikulát.

Ausztráliában denevérek potyognak a fákról, kenguruk csuklanak össze, papagájok pusztulnak el hőguta miatt. Denevérből legalább 50 ezer döglött meg Queensland állam délkeleti részén. A bőregerek hőség okozta kínjukban magukra vizelnek a fák ágairól fejjel lefelé lógva, hogy hűtsék testüket, ám ez nemigen segít. A vadpusztulásnak a meleg mellett a szárazság is oka. Ötven Celsius-fokos hőségre Ausztráliában 1960 óta nem volt példa, akkor 50,7 fokot mértek a déli Oodnadattában.

hőségtől kimerült denevérkölykökről Queenslandben

Hőségtől kimerült denevérkölyköket ápolnak Queensland-i Ausztrál Denevérklinikán
Fotó: MTI/AP/Ausztrál Denevérklinika/Trish Wimberley

A mostani hőhullám karácsony táján köszöntött Ausztráliára. December 27-e óta 34 helyen dőlt meg abszolút melegcsúcs. A meteorológusok előrejelzései szerint a hőség a jövő héten sem enyhül.

Eközben Amerikában a fagy tombol, helyenként –51 fokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top