Utazás

Bécs: nem csak az adventi vásár a lényeg

Sokan gondolnak arra, hogy valamelyik decemberi hétvégén átugranak a családdal Bécsbe, és belemerülnek a híres adventi vásár forgatagába. Igen ám, de csakhamar megszólal a józan ész: néhány óra miatt nem érdemes ennyit utazgatni. Segítünk abban, hogy érdemes legyen!
Őszi barangolás MeissenbenA szerzőről:
Gellért Tünde
a Cafeblog Egy csepp Európa című blogjának szerzője. Az öreg kontinens országait járja, olvasóinak pedig hasznos és gyakorlatias útinaplót ad, legyen szó egy eldugott kis német faluról vagy a legnépszerűbb nagyvárosokról. Szeptember óta a szerző teljesen új írásaival a Nők Lapja Cafén is találkozhattok!  

Karácsonyi falu és kirakodóvásár a császárvárosban

Még kisgyermekekkel is megkockáztathatjuk az egynapos kalandot, mert érdemes a Bécsi Adventi Varázs több helyszínén látványosan felépített karácsonyi falvakban és vásárokban barangolni, nézelődni és belekóstolni az ínycsiklandó finomságokba.
Idén nemcsak a Rauthaus (Városháza) előtt, a Mária Terézia-szobor mellett, Spittelbergben, a Karlplatzon, a Belvedere palota előtt, a Schönbrunni kastély díszudvarában állítottak fel pavilonokat, hanem a Stephansplatzon is, most először a császárváros történetében! Itt a hagyománytisztelet és a bensőséges hangulat az uralkodó, 26 házikó kínál kiváló minőségű osztrák termékeket.

Kissé szokatlan, ámde izgalmas: ilyen az advent Rómában

Mi válasszuk azonban Mária Terézia óriási szobránál (Maria Theresien-Platz) a karácsonyi falut! Több mint 60 stand ajánl eredeti ajándékötleteket és hagyományos kézművesportékákat. Itt jókat lehet enni-inni, és nemcsak a felnőttek kóstolgathatják az erős puncsot többféle ízesítésben, hanem a gyerekek is megkapják a Kinder-változatot, természetesen szigorúan alkoholmentes formában.

Megnézem
Összes kép (1)

Dinók, meteoritok és drágakövek

Ha már kezdünk kicsit dideregni, érdemes néhány órára benézni a szobor két oldalán álló ikerpaloták egyikébe: a Természettudományi Múzeumba (Naturhistorische Museum), amit testvérétől, a szemben lévő Szépművészeti Múzeumtól (Kunsthistorische Museum) a bejárat előtt álló kis elefánt kedves szobra különböztet meg. A múzeum mottója: „Ahol a művészet és a természet találkozik.” Már maga az épület is lenyűgöző (1889-ben fejezték be teljesen), hát még az itt található 8700 négyzetméteren megtekinthető természeti csodák és több ezer éves művészeti alkotások, köztük a híres termékenységszobrocska, a Willendorfi Vénusz (már 25 ezer éves az idős hölgy!). Nemcsak az ősemberek életébe pillanthatunk bele, de számos állatfajjal is találkozhatunk.

Mikulásbirodalom az északi sarkkörön is túl

Vétek lenne kihagyni a 2011-ben átépített Dinoszaurusztermet, ahol az óriási ősállatok eredeti csontváza mellett két izgalmas modell is helyet kapott: egy mozgó, teljesen valódinak ható és félelmetesen üvöltöző alloszaurusz és a világ első terrormadara. Igazi közönségkedvencnek számítanak a megkövesült dinótojások, és egy lenyűgöző ceratopsiakoponya is ámulattal tölti el a látogatókat.

Hasonló izgalmas élményt nyújt az újonnan megnyitott Meteoritok Terme, ahol a világ legrégebbi és legnagyobb meteoritgyűjteményét találjuk. Itt nemcsak 1100 darab égből pottyant követ nézegethetünk, hanem egy szimulátor segítségével 3D-s változatban szemlélhetjük egy óriási meteor becsapódását.

A Drágakőterem is tartogat meglepetéseket. Gyönyörűen kifaragott féldrágakő virágok, Mária Terézia ékszerei és egy 117 kg súlyú óriástopáz fogadja itt a vendégeket. Ha ráuntunk a hideg, élettelen szépségekre, látogassunk el élő állatokhoz, hiszen a múzeumban akváriumokat és terráriumokat is megcsodálhatunk.

Adventi kalendáriummá alakult Városháza

Bécs után az élet – Ilyen a drezdai karácsonyi vásár

A nagy nézelődés közepette megpihenhetünk a minden igényt kielégítő kávézóban. Aztán egy rövid séta után vár bennünket a Rathausplatz fénylő mesevilága. Gyönyörködhetünk az adventi kalendáriummá alakult Városháza ablakaiban, de bátran be is nyithatunk az épületbe, amelynek előcsarnokában díjtalan kézműves-foglalkozásra várják az érdeklődőket. Több mint 150 standon kínálják a karácsonyfadíszeket, gyertyákat, kötött holmikat és édességeket. A gyermekek kedvence a csokoládéba mártott gyümölcs és a karácsonyi pékségek által kínált finomságok. A fák lenyűgöző égői fényárba borítják a parkot, ahogy besötétedik. Ideje hazaindulni, és akkor is vihetünk haza vásárfiát, ha nem sikerült kedvünkre való holmit találni – a bögréket, amiből forró italainkat kortyolgattuk, megőrizhetjük a jól sikerült nap szép emlékeként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top