Utazás

Itt a világon a legjobb taxizni

Ahogy az elmúlt hat évben, idén is a londoni taxisokról gondolják azt, hogy a legjobbak a szakmájukban. Érdekes elgondolkozni azon, hogy az értékelés kritériumai nálunk mennyire teljesülnek.

London nyert, New York a második

A Hotels.com szavazásán bárki leadhatta értékelését a világ összes taxisáról. Így végre számtalan kérdésre megtudtuk a választ. A lista élére ezúttal is a londoni taxisok kerültek, vagyis a szavazók szerint velük a legjobb utazni, mivel az autók jól azonosíthatóak, maximális biztonságérzetet adnak, ár-érték arányban még elfogadható, a sofőrök tájékozottak a környéken, minőségi szolgáltatást nyújtanak és kedvesek. A szavazók 22 százaléka voksolt rájuk.

Itt a világon a legjobb taxizni

Második helyen a New York-i taxisok végeztek 10 százalékkal, majd Tokió 9 és Berlin 5 százalékkal. A harminc országot felölelő felmérésben innentől már csak kis különbségek voltak, sok város fej fej mellett végzett. Ezek szerint például nincs különbség Amszterdam, Madrid és Mexico City taxisai között, míg egyik városban barátságosak, de mondjuk a biztonságérzetük alacsony az utasoknak, addig a másiknál például a tisztaság volt hiányosság. Bangkok, Szingapúr, Bogota, Las Vegas, Vancouver és Mumbai pedig mind a nyolcadik helyre került.

Biztonságérzet kontra ár-érték arány

A szavazási szempontokat hét kategóriába osztották. Az utasok 23 százaléka a biztonságot tartja a legfontosabbnak, és azok a taxisok, akik a lista alján végeztek, többnyire ennek a kritériumnak nem feleltek meg. Igaz, majdnem ilyen fontos volt az ár-érték arány. Ebből a szempontból mondjuk London nem listavezető, mivel az utasok kissé túlárazottnak érzik a taxizást. Harmadik legfontosabb, hogy a taxis ismerje a környéket, ez összefüggésben áll az utas biztonságérzetével és azzal is, hogy elégedett-e a szolgáltatással. Hogy milyen könnyű taxit szerezni, ez csak a negyedik helyen áll, de éppen ezért nem került New York az első helyre. Jövőre állítólag a sárga taxikat zöldekkel egészítik ki, hogy ezt a problémát kiküszöböljék. Érdekes viszont, hogy az amerikaiak jellemzően szívesen megosztják a taxijukat idegenekkel, más országban ez nem divat.

Itt a világon a legjobb taxizni

Hol tartanak a magyarok?

Miközben azt böngésszük, hogy melyik ország taxisai miben kiemelkedőek, óhatatlanul is elgondolkodtunk: Magyarország vajon hányadik helyen lenne? Arra már büszkék lehetünk, hogy nem olyan rossz a helyzet nálunk, mint Párizsban, de azért kár lenne ennyivel megelégedni. Az egyik fővárosi taxitársaság vezetője szerint az új törvényi szabályozás és az egyre öntudatosabb utasok kikényszerítik a hazai taxistársadalomból, hogy minőségibb szolgáltatást nyújtsanak. Nyár végén például még az utasok 99 százaléka nem tudta, milyen jogai vannak, mostanra már 87 százalék az, aki tisztában van a lehetőségeivel. Az, hogy szeptembertől kötelező kifüggeszteni (magyarul és angolul is), milyen jogai vannak az utasoknak, a sofőröket is arra készteti, hogy jobban betartsák a szabályokat. Ez a módszer korábban New Yorkban is bevált, és nagyban növelte náluk is az utasok elégedettségét. Az egységes tarifa a biztonságérzetet emelte, mivel már nem kell félni, hogy ingünk-gatyánk rámegy egy hazaútra.

Nem reprezentatív felmérésünk szerint taxisok megfigyelésére alapozva elmondható, hogy a minőségi taxik iránti kereslet ezzel együtt nőtt. Most ugyanis már nem merül fel senkiben, hogy egy jobb autóban többet fizet a fuvarért. Nagy hiány viszont, hogy a külföldön jellemző fix reptéri tarifáknak nyoma sincs. A külföldiek számára ez fogas kérdés, különösen, hogy a Liszt Ferenc reptérről – más országokhoz képest – igen kevés lehetőség van bejutni a városba.

Itt a világon a legjobb taxizni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top