Utazás

Magyar műemlékek győztek a nemzetközi fotópályázaton

A döntős képek most a nemzetközi fordulóban versenyeznek tovább.

Kihirdették a műemlékeket és nemzeti kulturális örökségeket megjelenítő Wiki Loves Monuments nemzetközi fotópályázat magyar győzteseit. A nemzetközi fordulóba a Margit hídról, a Keleti pályaudvar felvételi épületéről, a Szabadság hídról, a sümegi várról, az Egyetemi Könyvtár belső terméről, a Lánchídról, Vajdahunyad váráról, a Budavári Palotáról, a Duna-parti panorámáról és egy Esztergom melletti, Dunában álló szénrakodótoronyról készült kép jutott tovább.

A 2013-as pályázatra szeptemberben 12 ezer fotós csaknem 370 ezer műemlékről készített képet küldött be a világ 52 országából, ebből több mint 140 alkotó csaknem 3500 képe magyarországi helyszínt mutat be. A magyar zsűri által legjobbnak ítélt tíz képet is nemzetközi zsűri bírálja el, majd a pályázatban részt vevő országok döntős műemlékfotói közül díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A verseny első helyezettje egy 2000 euró (593 ezer forint) értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára, a további díjazottak pedig 50-től 500 euróig terjedő, fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A nemzetközi zsűri döntését december első felében hozzák nyilvánosságra.

Az évente megrendezett pályázat célja, hogy országonként megörökítse és bemutassa a legfontosabb műemlékeket és a nemzeti kulturális örökségeket, valamint népszerűsítse a képek szabad felhasználású közzétételét.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top