Utazás

Erőszaktérkép készült Kairóról

Cél: a nők elleni zaklatások, nemi erőszak megállítása.

Online térkép készült Kairóról, amely a nők elleni erőszak leggyakoribb helyszíneit tünteti fel az áldozatok vagy éppen a szemtanúk Twitter-bejegyzése, e-mailjei, illetve internetes beszámolói alapján. A 2010-ben kirobbant forradalom és az azóta folyamatosan tartó, Tahrir téri tüntetések nyomán ugyanis nagyon elharapódzott a szexuális zaklatás, nemi erőszak az egyiptomi fővárosban. Az egyiptomi elnök, Mohamed Murszi megbuktatása előtt akadt olyan nap, amikor 46 nőt ért bántalmazás.

A HarassMap névre keresztelt Google térkép társalapítója a pennsylvaniai születésű Rebecca Chaio, akit ugyancsak atrocitás ért Kairóban: a munkából hazafelé tartva egy szatír ugrott elé, és a nemi szervét mutogatta a fiatal nőnek. Miután megosztotta „élményét” a kolléganőivel, kiderült, hogy valamennyiüknek volt már része hasonló zaklatásban. Így nem volt kérdés, hogy mindenképpen szükség van egy figyelemfelhívó térkép elkészítésére.

Az online térkép azóta is folyamatosan bővül, a felhasználók pedig folyamatosan csekkolhatják, hogy a főváros mely városrészei a legkritikusabbak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top