Utazás

Számon tartaná a kormány a légiutasokat

A nemzeti utasadat-információs rendszertől azt remélik, hogy javul hazánk biztonsága.

Hatékonyabbá válhat a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem a nemzeti utasadat-információs rendszer létrehozásával – állítják a belügyi tárcánál. A törvényjavaslatot, amelytől a minisztérium Magyarország nagyobb biztonságát reméli, kedden ismertették az Országgyűlésben.

Az utasadatrendszer működésének lényege, hogy a kereskedelmi személyszállítással foglalkozó légi fuvarozók átadják a foglalási rendszerükben meglévő adatokat a nemzeti utasadat-információs egységnek. Ezeket pedig elemzik, kezelik és megőrzik. Az egység gyanú esetén azonnal értesíti a terrorcselekmény megakadályozására, illetve a bűncselekmény felderítésére hatáskörrel bíró szervet. A rendszer létrehozását az unió ötmillió euróval támogatja.

Számon tartanák a légiutasokat

Az adatokat 30 nap után személytelenné teszik, és visszaállításuk csak bűncselekmény vagy nemzetbiztonsági kockázat gyanúja esetén történhet meg. A rendszerből az ORFK, a Terrorelhárítási Központ, az adóhatóság és a négy titkosszolgálat kérhet adatszolgáltatást.

A Fidesz szerint elsősorban a harmadik országból érkezőket és az oda utazókat érinti a javaslat.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top